Hero Image
- Mihai Surdeanu

NAS – Network Attached Storage – la ce e bun?

NAS = Network Attached Storage este un dispozitiv de stocare conectat la o reţea care permite accesarea de la distanță, prin intermediul internetului, a fişierelor găzduite pe acesta. Pentru a accesa fișierele respective, dispozitivele mobile trebuie să fie conectate în aceeași rețea.

Cu alte cuvinte, este alegerea perfectă pentru uz personal sau pentru o familie tradițională. În general, în ziua de astăzi, fiecare român are în casă un router wireless și are nevoie de un mediu în care poate stoca fișiere (de la documente importante, la poze, video-uri funny sau chiar filme descărcate de pe torenți). Este ca și cum ai avea niște hard disk-uri undeva într-un colț al camerei și ai access wireless la ele. Dar aceste dispozitive nu sunt numai niște hard disk-uri, pentru că au și putere de procesare. Dacă vrei, îți poți crea și un server MySQL. De asemenea, îți poți instala aplicația Download Station și ai un client de torrenți, fix pe NAS-ul tău. Vrei să descarci 10 filme simultane? Perfect. Dai comanda remote și ele se descarcă în background. Nimic mai frumos…

Momentan dețin un Synology DS218play, la care am pus două hard disk-uri Seagate de câte 3 TB fiecare. Pentru toate am plătit aproximativ 2000 de lei. Configurația pe care am ales-o este RAID 1, metodă prin care orice informație este duplicată pe ambele hard disk-uri. În cazul în care unul crapă, ai redundanță și ai backup. Știu că nu am chiar așa de multe fișiere importante, dar prefer să am un Network Attached Storage, decât să arunc foarte mulți bani pe un telefon, spre exemplu.

Nu știu dacă vi s-a întâmplat să pierdeți documente importante, dar să știți de la mine că e chiar trist și frustrant. Voi dețineți unul?

Other Related Posts:

Locuri de vizitat în Bucovina

Locuri de vizitat în Bucovina

Anul trecut am fost pe meleagurile Bucovinei și am rămas plăcut surprins. Am fost împreună cu prietena mea. Ne-a plăcut foarte mult, experiența fiind una foarte frumoasă, comparabilă cu cea pe care am trăit-o atunci când am fost prima oară în Maramureș.

7th Mar 2020 - Mihai Surdeanu
Cu și despre parole

Cu și despre parole

Acest articol este despre ce software folosesc eu pentru stocarea parolelor. Până acum ceva timp, foloseam 2-3 parole generice pentru toate conturile și le prioritizam în funcție de importanța contului. Nu prea e bine...

1st Feb 2020 - Mihai Surdeanu