- Mihai Surdeanu

Locuri de vizitat în Bucovina

Anul trecut am fost pe meleagurile Bucovinei și am rămas plăcut surprins. Am fost împreună cu prietena mea. Ne-a plăcut foarte mult, experiența fiind una foarte frumoasă, comparabilă cu cea pe care am trăit-o atunci când am fost prima oară în Maramureș.

Singurul regret pe care îl avem a fost faptul că totul a fost pe fugă, neavând prea multe zile libere la dispoziție. Dar chiar și așa, a meritat din plin.

Să începem cu începutul și anume cu drumul… Lung. Am mers vreo 7 ore de la București până aproape de granița cu Ucraina – Siret. Aici, am stat câteva nopți la The Frontier Hotel România – hotel de 4 stele, pentru are am scos din buzunar aproximativ 225 RON / cameră dublă / noapte. Hotelul este foarte aproape de graniță și în banii aceștia era inclus și un mic dejun, cu servirea de tipul bufet suedez. Îl recomandăm cu căldură, chiar dacă prețul pare la prima vedere unul piperat.

Atracții turistice

Revenind la Bucovina, principala atracție o reprezintă numeroasele mănăstiri, ridicate acum mai bine de 500 de ani. Să le luăm pe rând…

1. Mănăstirea Putna

Putna este prima mănăstire ctitorită de domnitorul Ștefan cel Mare, fiind de asemenea și locul de odihnă, alături de familia sa. Totodată, Putna este una dintre cele mai frumoase și împunătoare mănăstiri din țară, atât prin arhitectura ei cât și prin cadrul natural în care este plasată.

Noi am ales să o vizităm dimineața, undeva în jurului orei 10 – într-o zi de vineri. Nici vorba de aglomerație la această oră. bucovina-manastirea-putna Vedere cu Mănăstirea Putna.

În dreapta se pot observa câțiva oameni care asistă la o slujbă de hirotonire a unui preot. bucovina-chilia-sihastru-1 Chilia lui Daniil Sihastrul, situată la 2 km de Mănăstirea Putna.

2. Mănăstirea Voroneț

Mănăstirea a fost construită tot de Ștefan cel Mare, fiind probabil, cea mai cunoscută mănăstire din România. Asta se datorează celebrului albastru de Voroneț, culoarea unică cu care sunt pictați pereții acesteia.

Biserica Mănăstirii Voroneț este socotită Capala Sixtină a Orientului pentru marea frescă ce acoperă întreg peretele vectic: Judecata de Apoi. Mai multe despre aceasta, puteți citi aici. bucovina-manastirea-voronet Vedere cu Mănăstirea Voroneț.

3. Mănăstirea Moldovița

Moldovița a fost construită în 1532 de către Petru Rareș, fiul lui Ștefan cel Mare și a fost pictată în anul 1537, atât în interior cât și în exterior. Fresca de pe peretele sudic este conservată foarte bine. 🙂

4. Mănăstirea Sucevița

Această mănăstire este considerată a fi sora Moldoviței, amândouă fiind situate în aproximativ aceeași zonă geografică. Mămăstirea este de fapt sora mai mică a Moldoviței, fiind cu aproximativ 50 de ani mai tânără și fiind construită de familia de boieri Movilă. Și ea face parte din patrimoniul UNESCO.

5. Mănăstirea Humor

La fel ca și celălate mănăstiri amintite mai sus, și aceasta are pereții exteriori și interiori pictați. În plus, mănăstirea a fost fortificată în anul 1641 de către Vasile Lupu.

În continuare, vom prezenta și alte atracții turistice care nu fac parte din sfera turismului religios, pentru că Bucovina nu înseamnă doar mănăstiri și biserici.

6. Muzeul satului bucovinean

Un adevărat muzeu în aer liber, în care vei regăsi repere arhitecturale populare din nordul Moldovei. Practic, pătrunzi într-un sat bucovinean, în care vei admira diverse tipuri de case si gospodarii ale zonei, cu toate anexele lor. În plus, se redau foarte frumos și câteva ritualuri din viața familiei bucovinene: nunta și înmormântarea. bucovina-muzeu-nunta-1024x768-1 bucovina-muzeu-nunta-1024x768-1

7. Cetatea de scaun a Sucevei

Este situată în imediata apropiere a muzeului satului bucovinean. Nu reprezintă un mare obiectiv, dar având în vedere că este situată la câțiva metri de muzeul satului, recomandăm o plimbare de câteva minute în jurul ei. Am înțeles că a fost restaurată acum câțiva ani.

bucovina-cetate Vedere din exterior asupra cetății

8. Muzeul Oualor “Lucia Condrea”

Un muzeu al ouălelor încondeiate ce conține peste 10.000 de lucrări ale doamnei Lucia Condrea. Ne-a plăcut foarte mult modul în care întreaga familie Condrea ne-a povestit despre muzeu și despre câteva dintre cele mai importante lucrări. Peste 30 de ani de muncă pe care puteți să le vedeți pentru un tarif modic de 8 lei / adult. Pentru noi a fost primul moment în care am observat căldura oamenilor din zonă. Din respect față de munca dânsei, nu vom da mai multe detalii. bucovina-lucia-condrea O mică parte a colecției doamnei Lucia Condrea.

9. Ceramică neagră de Marginea

Satul Marginea este situat la câțiva km distanță de Mănăstirea Sucevița, către Rădăuți. Este cunoscut pentru complexul de ceramică neagră, unic în Europa. Noi am cumpărat câteva chestii și de-abia așteptăm să gătim ceva în ele, la cuptor, atunci când ajungem acasă. În incinta complexului este și un restaurant de nota 10: La Masa Olarului. Dar mai multe despre restaurant o să povestim în paragrafele următoare, la rubricaBucătăria bucovineană.

10. Mega Tiroliana “La Palma”

Tot în apropiere de Sucevița, venind de la Rădăuți, după un urcuș consistent și un set de câteva serpentine, veți ajunge în zona – La Palma. Aici, iubitorii de adrenalină, se pot da în cea mai lungă tiroliană din România, ce măsoară peste 1 km. Tariful pentru o trecere este de aproximativ 50 de lei – stând în fund, sau 70 de lei dacă alegeți pachetul “Superman” și în acest caz veți merge doar cu fața și veți sta într-o poziție orizontală, pe burtă. Puteți să închiriați și un Go Pro dacă vreți să imortalizați momentul. Tiroliana La Palma

11. Pietrele Doamnei și Transrarăul

Iată că avem și o destinație pentru iubitorii de munte și anume Pietrele Doamnei. Nu sunt trasee montane dificile, chiar dacă o porțiune era marcată ca fiind dificilă. Din păcate în weekend traseul de la Cabana Rarău (acolo unde poți lăsa mașina) până la Pietrele Doamnei este plin de turisți și majoritatea nu sunt echipați așa cum ar trebui. Traseul este unul mediu din punctul nostru de vedere, cu o porțiune de lanțuri către final, atunci când se urcă către platou. Am surprins niște poze care cu siguranță vă vor stârni interesul: bucovina-pietrele-doamnei Panorama Pietrei Mari și platoul (în dreapta)

12. Tinovul Mare

Tinovul Mare este cea mai mare rezervație naturală de turbă din România. Nu este altceva decât o mlaștină, în care pânza freatică ajunge aproape de suprafață și astfel se formează o floră specifică, alcătuită în mare parte din mușchi. Dacă doriți o plimbare relaxantă printre pini și merișoare, vă invităm aici. bucovina-tinovul-mare-768x1024-1 Un drum de aproximativ 1 km prin rezervația naturală Tinovul Mare

Ne-a plăcut foarte mult în Bucovina și de-abia așteptăm să mergem și data viitoare. 🙂