Hero Image
- Mihai Surdeanu

Asamblarea propriei unități desktop. Episodul 4: Placa video și sursa

Continuăm seria prin care îți arăt cum îți poți asambla propriul calculator de tip desktop...

În ceea ce privește placa video, așa cum am precizat în articolele anterioare, am ales un model dedicat și anume – Sapphire Radeon RX 560D PULSE 4GB GDDR5 128-bit Lite. Modelul pe care l-am luat eu a fost unul resigilat, pentru care am scos din buzunar aproximativ 449 RON. Am vrut un model cu 4 GB memorie GDDR5 și care să fie ieftin, sub 500 de lei. Din păcate nu am găsit ceva pe 256 de biți. Această placă este sora mai mică a modelului Radeon RX 560D. Puteți să vă uitați pe site-ul oficial AMD pentru a compara cele două modele. Din punct de vedere a consumului de curent, producătorul recomandă o sursă de minim 350W, placa consumând maxim 65W. Mai pe scurt, exact cam cât consumă și procesorul AMD Ryzen 5 2600. amd-radeon-560d

Nu am făcut încă niciun test cu placa video, dar promit să fac unul până la apariție următorului articol. Voi face un test de procesare video, pentru că eu nu prea mă joc și nu prea am cu ce să compar.

Aș mai vrea să menționez faptul că după ce montați placa de bază, va trebui să țineți cont de faptul că datorită lățimei ei, un slot PCI-e 6x va deveni inutilizabil, la fel ca un slot SATA. Așa că dacă vreți să vă puneți și o placă de sunet împreună cu o placă de rețea wireless, nu veți putea cu placa de bază pe care am ales-o eu. Dar eu nu am vrut o placă de sunet dedicată…

Să revenim la ale noastre. Repet. Dacă vreți să folosiți calculatorul exclusiv pentru jocuri, vă recomand o placă video mult mai performantă – un GeForce GTX 1060 – 6 GB. Veți scote aproaximativ 1000 de lei din buzunar, dar veți vedea că va merita.

Să trecem mai departe. Continuăm articolul cu sursa. La ce m-am uitat când am luat sursa? Păi în primul rând să iau o sursă care să fie capabilă să îmi scoată puterea necesară pentru “a pune în mișcare” toate componentele unității desktop. Am luat o sursă de 500W, nu pentru că 400W nu îmi ajungeau, dar am zis cine știe, poate la un moment dat, peste 2-3 o să fac un mic upgrade la o componentă și o să am nevoie de mai multă putere. Chiar dacă să știți că odată cu trecerea timpului, producătorii scot tot felul de componente care consumă din ce în ce mai puțin. De exemplu, acum câțiva ani, procesoarele consumau în medie 95W, acum deja au ajuns la 65W. Cine știe! Poate peste câțiva ani, o să consume și mai puțin – gen 45 sau 35W.

Apoi, m-am mai uitat la un aspect important al sursei. Am vrut să fie cât mai eficientă, adică să aibă un randament cât mai bun. Din acest motiv, pentru achiziționarea sursei am scos ceva mai mulți bani din buzunar – undeva la 270 RON. Modelul despre care vorbesc este Segotep GP600T 80+ Titanium 500W. Am luat-o de la PCGarage, acum văd că este 440 RON. Sursa are o eficiență de 96%. Ce înseamnă acest randament? Păi la o sursă cu randament de 80% (cum sunt majoritatea celor care se învârt în jurul sumei de 100 RON), pentru a genera o putere de 400W, sursa va consuma de fapt aproximativ 480W în mod real. Și mai e o chestie. Sursele cu randament mic, se încălzesc și sunt zgomotoase. De ce? Pentru că se disipă mai multă putere prin căldură, iar ventilatorul propriu va porni mai des. Dacă veți ține calculatorul mult timp deschis, chiar dacă nu îl forjați des, vă recomand cu căldură să investiți puțin mai mult în sursă și să luați ceva cu eficiență cât mai mare. Se va vedea cu siguranță la factura de energie electrică. segotep-sursa

Dar am uitat să vorbim de ceva foarte important. Cum calculăm de câtă putere avem nevoie pentru componentele noastre? Acest calcul se poate face cu un pix și o foaie, dar fiind în secolul tehnologiei, haideți să apelăm deja la un utilitar care să ne ajute în acest sens. Eu am folosit calculatorul online de aici. Puterea recomandată care mi-a ieșit mie a fost undeva la 320W.

Cam atât ar fi pentru astăzi. Continuăm seria în câteva zile cu un alt articol despre memoria RAM și soluția de data storage. Țineți aproape!

Other Related Posts: