Hero Image
- Mihai Surdeanu

Asamblarea propriei unități desktop. Episodul 3: Alegerea plăcii de bază

În placa de bază nu am investit foarte mult. Am ales un model resigilat, bazat pe chipset-ul A320. Nici pe voi nu vă sfătuiesc să investiți foarte mult, chiar dacă placa de bază este liantul dintre toate celelalte componente ale calculatorului.

Am dat aproximativ 210 RON pe ea. De asemenea, vă sfătuiesc să cumpărați plăci de bază resigilate pentru că le puteți returna ușor dacă nu merg, atâta timp cât nu se observa o acțiune mecanică asupra lor – gen ai scăpat placa de bază pe jos și niște condensatoare de pe ea s-au desprins.

În principiu, există 3 tipuri arhicunoscute de plăci de bază în ceea ce privește dimensiunea lor:

  • (standard)ATX: 30,5 cm x 24,4 cm
  • microATX: 24,4 cm x 24,4 cm
  • miniATX: 15,0 cm x 15,0 cm

Diferite modele de plăci de bază

În general, cu cât placa este mai mică ca și dimensiune, cu atât prețul ei este mai piperat. În plus, când alegem dimensiunea plăcii pe care o căutăm, trebuie să ținem cont și de faptul că vom influența și modelul carcasei. De exemplu: dacă ne dorim o carcasă de mici dimensiuni, atunci va trebui să lăum o placă de bază microATX sau miniATX.

Surpriză! Placa mea de bază vine și cu o placă video integrată. Asta după ce am analizat cu atenție specificațiile de pe site-ul producătorului. Portul HDMI chiar expune o rezoluție 4K. Apoi, din punct de vedere al memoriei RAM, avem 2 socket-uri DDR4 DIMM ce suportă până la 32 GB de memorie în total. Ca și frecvență de lucru pentru memorie avem: DDR4 3200 (overclocked) / 2933 (overclocked) / 2667 /2400/ 2133 MHz. Cu cât frecvența de lucru e mai mare, cu atât sistemul e mai rapid. Problema este că la 3200 MHz și 2933 MHz, placa este în modul overclocked. Cu alte cuvinte, o să tragi mai mult de ea și e foarte posibil să se ducă mai repede.

Ca și sloturi expansive, avem un slot PCI Express x16 dedicat pentru placa video dedicată. În plus, mai avem și 2 sloturi PCI Express x1, prin intermediul cărora putem pune o placă de rețea wireless sau chiar o placă de sunet dedicată.

În cele ce urmează o să vă explic cum am reușit eu să instalez eu procesorul pe placa de bază. Nu am un material video, dar vă pun la dispoziție o galerie de imagini pentru a vă ajuta. Iată care sunt pașii:

  1. Pregătim placa de baza. O putem punem pe o măsuță sau suprafață plană.
  2. Luăm chip-ul procesorului și ne asigurăm că îl punem cu pinii în socketul plăcii de bază. Mai întâi, va trebui să ne asigurăm că am ridicat lock-ul socketului.
  3. Punem cu atenție chipul procesorului, după care coborâm lock-ul (bara circulară) de pe placa de bază.
  4. Pasul următor este să punem ventilatorul procesorului. La mine, acesta a venit deja cu pasta termoconductoare aplicată. Ne asigurăm că punem ventilatorul în așa fel încât nu vom bloca DIMM-urile memoriei RAM. Dacă le blocăm, nu vom mai putea punem memoria RAM apoi…
  5. Cum se pune ventilatorul? Se pune cu grijă, fără a apăsa prea tare. Apoi, se încep strângerea șuruburilor acestuia (4 la număr) ușor câte ușor, alegând o tehnică de strângere în cruce, așa cum se face la roata de la mașină.

Pasul 1 Pasul 2 Pasul 3 Pasul 4 Pasul 5

Cam atât pentru astăzi. Continuăm seria cu un articol despre principalii consumatori de curent dintr-un PC.

Other Related Posts: