Continuăm seria articolelor în care vom vorbi despre cum poți să îți asamblezi propria unitate desktop. Astăzi vom continua cu carcasa și vom începe să vorbim despre asamblarea tuturor componentelor în aceasta.
Din ce îmi aduc aminte, la începutul acestei serii, am subliniat faptul că am fost în căutarea unei carcase de dimensiuni mai mici, pentru că spațiul în cazul meu este o problemă, de aceea prefer să fiu deosebit de atent cu orice lucru care consumă spațiu inutil. Inițial, comandasem această carcasă – Carcasa DEEPCOOL Matrexx 30 (preț: 141 de lei cu transport inclus). Dar datorită faptului că nu mai venea produsul, după aproximativ 4 zile, am anulat comanda și am luat de pe alt site, un alt model – Carcasa Cooler Master MasterBox NR400 (preț: 319 lei cu transport inclus). Și această carcasă este Mini-Tower și are niște dimensiuni destul de reduse: 210 x 411 x 411 (W x H x D mm).
Față de prima variantă, la cea de a doua carcasă mi-a plăcut foarte mult faptul că pot pune o placă video ceva mai lungă: 34.6 cm, în loc de 25 cm. Am făcut acest lucru pentru că am încercat să mă gândesc în perspectivă. Poate la un moment dat va trebui să pun o placă video mai performantă pentru a îndeplini noile cerințe. Vă sfătuiesc și pe voi să faceți același lucru. Apoi, am vrut o carcasă care să aibă și un geam sau o componentă transparentă. E mai mult de fiță, pentru că încă nu am achiziționat niciun ventilator RGB. 🙂 Atenție! Eram să uit… Carcasa nu vine cu un slot în care să vă puneți și o unitate optică. Eu nu am avut nevoie…
Bun. Să continuăm cu partea a 2-a a articolul și anume cu asamblarea. Eu am început de la sursă. Este de preferat să alegeți o carcasă cu sursa jos, pentru o răcire mai bună. Așa am făcut și eu. Sursa se montează în 5 minute, fiind fixată, de obicei, prin intermediul a 4 șuruburi.
După ce a-ți montat sursa, va trebui să montați placa de bază împreună cu procesorul. La fel ca mai înainte, montarea se face în maxim 5 minute. Asigurați-vă că prindeți bine placa de bază în carcasă, folosind toate șuruburile puse la dispoziție!
În acest moment începe nebunia. Va trebui să conectați o serie de cabluri de la sursă pe placa de bază. Cel mai important connector este cel numit ATX și pentru placa mea de bază avea 24 de pini. Pentru că anumite plăci de bază, au acest conector format doat din 20 de pini, în cazul meu a fost nevoie să unesc doi conectori. Lucru foarte simplu! Nu prea puteți da greș în ceea ce privește conectarea alimentărilor de la sursă, pentru că acestea au niște fante speciale și nu se pot conecta pe placa de bază decât într-o anumită poziție, fix cea dorită.
Pe lângă alimentările de sursă, va trebui să conectați pe placa de bază și tot felul de fire venite de la carcasă. Eu am avut așa: power, reset, un hub de porturi USB3 și un jack audio. Am reușit să cuplez hubul de porturi USB3 și jackul audio relativ ușor. Am descrifat pe placa de bază locul unde acestea ar trebui puse. În schimb, pentru partea de power și reset, am pierdut mult timp pentru că nu am înțeles uitându-mă la placă exact unde vin. Așa că am apelat la manualul modelului plăcii de bază pentru a înțelege schema de lucru. În cazul plăcii mele – Gigabyte A320M-H, manualul îl găsiți aici. Schema de front panel o veți găsi la pagina 15.
În acest moment puteți să montați și placa video. În cazul meu, placa a necesitat alimentare separată – de tipul PCIe. Ce nu prea îmi place la această carcasă este că placa video pare puțin înghesuită și încarcasă și aerisirea nu prea e fiabilă.
Chiar dacă am încercat să planific totul ca la carte, tot am dat-o în bară cu ceva. Noua carcasă pe care am ales-o vine cu două ventilatoare stock. Din păcate pe placa de bază nu am decât un singur slot pentru ventilator de sistem. Mai e un ventilator, la acela e pentru CPU fan. Cu alte cuvinte, am un ventilator care stă degeaba… Încerc să fac ceva în privința asta…
Iată că am ajuns la ultimul episod al acestei serii. Cu aproximativ 2500 RON, am construit un sistem ideal ce poate folosit și pentru gaming - entry level. Spor să aveți!