Hero Image
- Mihai Surdeanu

Asamblarea propriei unități desktop. Episodul 2: Alegerea procesorului

Iată că după ce am stabilit ce vom face cu unitatea desktop, a venit timpul să alegem procesorul. Dar, de ce încep eu cu procesorul? De ce nu încep cu placa de bază?

Răspunsul este cât se poate de simplu. Nu începem cu placa de bază pentru că dacă am începe cu ea, socketul ei ne-ar forța să alegem un anumit producător pentru procesor. Așa că, eu, întotdeauna încep cu procesorul. În plus, dacă nu vrei o placă video dedicată (ai de gând să folosești unitatea doar pentru office), atunci va trebui să fii atent ce model de procesor achiziționezi pentru că va trebui să aibă placă video integrată. Fără o placă video, nu poți vedea nimic pe ecran.

În ceea ce privește procesorul, avem doi mari jucători pe piață: AMD și Intel. Până acum vreo 2 ani de zile, Intel domina piața. Recent, AMD-ul a scos niște procesoare interesante, care nu mai aveau vechile probleme de power consumption și implicit de disipare a unei cantități mari de căldură. În ceea ce privește prețul, AMD-ul este mai ieftin. Din punctul meu de vedere, AMD-ul la ora actuală bate Intel-ul ca și raport preț / calitate. Încă AMD-ul nu este atât de eficient ca Intel-ul, dar raportul preț / calitate înclină balanța pentru AMD.

Eu am ales AMD. Și am ales un procesor din generația a 2-a, adică fix generația care a propulsat din nou AMD pe cai mari. Ca și model am ales Ryzen 5 – 2600 (apărut pe piață în 2018 – Q2). Procesorul are 6 core-uri și 12 thread-uri (2 thread-uri per core) și are o frecvență de bază de 3.4 GHz. În turbo mode, frecevnța urcă până la 3.9 GHz. În ceea ce privește consumul de energie, acesta este de 65W. Aspect important de menționat pentru calculul puterii necesare pentru sursa noastră. Distanța dintre 2 tranzistori este de 12 nm. De asemenea, am folosit ventilatorul oferit în pachet. Prețul pentru această componentă a fost de aproximativ 590 de RON.

Atenție! Procesorul Ryzen 5 – 2600 vine fără placă video integrată. Așa că dacă alegi să achiziționezi acest procesor, trebuie să ai în vedere o placă video dedicată, altfel unitatea ta este inutilizabilă. Din start eu mi-am dorit și o placă video dedicată, așa cum am specificat în episodul precedent. Procesorul este foarte bun și pentru gaming. Așa că, dacă asezonați acest procesor cu o placă grafică mai performantă, veți scoate un sistem bun și pentru jocuri.

Prin faptul că am ales acest procesor, am fost obligat să aleg o placă de bază cu socket AM4. Acest socket nu reprezintă altceva decât lăcașul unde vom pune procesorul. Ca și o mică paranteză, dacă avem o placă de bază cu socket AM4, atunci suntem forțați să folosim un procesor AMD. Pentru Intel, avem un alt tip de socket.

Cum am ales eu acest model de procesor? Am folosit un website pentru a compara două modele între ele. Vi-l recomand cu căldură. Și să mai rețineți un lucru. Aveți răbdare. Cântăriți bine înainte de a lua o decizie nechibzuită.

În primul episod am omis faptul că pe lângă o unitate office, care să fie capabilă să facă niște prelucrări grafice pentru vlogging, mi-am dorit și o unitate care să fie de mici dimeniuni. Nu am vrut o magaoaie care să ocupe spațiu aiurea. Așa că m-am orientat spre o placă de bază microATX. Dar o să vorbim despre placa de bază în episodul următor…

Other Related Posts: