Salutare dragilor.
Zilele astea lucrez intens la asamblarea proprii unități PC – de tip desktop, asta după ce Mini PC-ul pe care îl aveam s-a ars. Așa că, m-am decis să îmi fac o unitate desktop, după gusturile mele. Nu de alta, dar nu am găsit absolut nimic în piață care să mi se pară convenabil în ceea ce privește raportul preț – calitate.
Am folosit această oportunitate foarte bună pentru a împărți câteva din deciziile pe care le-am luat cu voi, în așa fel încât să vă ajut să faceți și voi acest lucru. Din păcate un articol nu este suficient pentru acest lucru, așa că vom face o mini-serie pe parcursul mai multor zile.
Să începem. Înainte de a comanda orice fel de componentă, va trebui să răspunde la o întrebare cât se poate de subiectivă. Ce vrem să facem cu unitatea în viitor? Pentru ce o achiziționăm? O să ziceți e simplu. Dar lucrurile nu stau chiar așa. Vom vedea pe parcurs.
În funcție de ceea ce doriți să faceți cu unitatea, va trebui să scoateți din buzunar o sumă mai mare sau mai mică. Dacă nu ar fi constrângerea aceasta legată de buget, cel mai probabil ne permiteam cel mai scump desktop de pe piață și nu mai era nevoie să comentăm pe aici aiurea. Din păcate, de multe ori, banii sunt cei care ne fac să ne gândim de două ori și să încercăm să luăm cele mai bune decizii. Eu am ales să achiziționez componentele și să le asamblez eu din două motive:
- Mi-am dorit ceva super personalizat.
- Nu doream să depășesc suma de 2000 RON. Asta era bugetul meu. După ce vă prezint configurația mea, o să vedeți să nu exista pe piața deja o unitate deja asamblată cu ceva asemănător. Vorbesc de o sumă apropiată. Mai scumpe se găseau…
Așteaptă-te să scoți o sumă impresionantă de bani din buzunar dacă vrei o unitate de gaming sau faci procesări video avansate. În general, plăcile video dedicate sunt cele mai scumpe componente din cadrul unităților de tip desktop. Eu nu am vrut această unitate pentru gaming, dar aș vrea să intru puțin și pe această nișă de vlogging, așa că am vrut o placă video dedicată, cât de cât potentă pentru ceea ce urmează să fac. Vă recomand cu căldură să nu caliciți la bani atunci când vine vorba de o unitate de gaming. În acest caz, bugetul recomand e între 2000 și 4000 de lei, în funcție de ce jocuri vreți să jucați și la ce calitate.
Revenim. În cazul în care veți folosi unitatea doar pentru office, atunci nu este bine să dați banii degeaba pe o placă video dedicată. Puteți achiziționa un procesor care are o placă video integrată. Apoi, tot din seria recomandărilor, orice PC din ziua de astăzi are trebui să aibă și memorie nevolatilă de tip flash. Cu alte cuvinte, este indicat să instalați și un SSD. Vă va face calculatorul să zburde. Mai avem nevoie de un hard-disk? Eu nu mai folosesc. Aș zice că este bun încă dacă vreți să stocați multe date și nu vă permiteți să luați un SSD cu o capacitate mai mare sau un NAS (Network Attached Storage).
Apoi, placa de bază este și ea destul de importantă pentru că pe ea stau toate celelalte componente. Memoria RAM este iar necesară. Recomand o memorie cu o frecvență mai mare, cu o latență mai mică, pentru a pune în valoare procesorul, dacă aveți unui de ultimă generație. Vom avea nevoie și de o sursă pentru a alimenta aceste componente. În funcție de ce componente avem și cât consumă ele, vom învăța să calculăm puterea sursei. Nu în ultimul rând, avem nevoie și de o carcasă.
Aceasta este articolul de astăzi. În episodul următor vom vorbi despre ce facem după ce am stabilit destinația unității și anume despre alegerea unui procesor – CPU.