Salutare dragilor! Nu am mai scris de mult un articol pe blog. Iată că a venit vremea să scriu unul, asta după o bine meritată vacanță în Grecia. Totul a durat doar o săptămână de zile. Spun doar o săptămână de zile, pentru că nu mi-am permis mai mult. Mi-aș fi dorit să fie ceva mai mult, dar din păcate pentru moment doar atât a fost să fie.
În vreme de pandemie, Grecia a rămas la fel de frumoasă ca și în anii trecuți. Frumusețea nu este dată doar pe peisaje cât și de faptul că atât anul ăsta cât și în anul precedent, numărul de turiști a fost mult mai mic decât în 2019, spre exemplu. Este superb atunci când intri în apă și ai un spațiu de manevră mare, doar al tău. Pentru prima dată în viața mea, am folosit Google și pentru a da un review unui restaurant, pozitiv bineînețeles. Vă spun mai târziu cărui restaurant. 🙂
Față de anul trecut, anul ăsta am ales să schimbăm destinația, în loc de Thassos, să mergem în Halkidiki. Mai precis, am ales Sythonia. Am mers cu mașina, la fel ca mulți alți români, cu vaccinul la noi. Drumul a fost lung. Chiar dacă am ajuns într-un timp relativ rezonabil la vama greacă, am stat aici aproximativ 7 ore, până să trecem. Crunt! Poate au fost mulți turiști care nu aveau toate documentele pregătite și completate corect, dar organizarea vameșilor a fost sub orice critică. Ai o persoană care nu a completat corect? O întorci la coadă și nu o aștepți 10-15 minute până completează datele corect. Personal, atât noi cât și mulți alți turiști aveau toate documentele în ordine. De ce să așteptăm câte 15 minute pentru fiecare mașină cu documentele completate greșit? Sper să se rezolve problema asta cu vama, pentru că altfel grecii vor avea mult de pierdut anul ăsta.
După acest episod, vacanța a fost una perfectă. În Sythonia, au fost relativ puțini turiști și mai frumos, relativ puțin turiști români. Nu știu de ce, dar îmi place când mă duc undeva în străinătate și pot vorbi ce vreau eu, fără să mă înțeleagă oricine de pe plaja. 😉 Same for you? La fel ca și anul trecut, am rezervat 7 nopți la o vilă. Prețul plătit a fost cu aproximativ 20% mai mare decât anul trecut. O noapte a costat cam 85 de euro, fără mic dejun. Anul trecut, o noapte ne-a costat cam 70 de euro, la fel, fără mic dejun. În schimb, față de anul trecut, am avut o cameră la fel de curată, o piscină la comun cu ceilalți turiști cazați acolo și în plus, o mică bucătărie în care puteai găti ce îți poftește inima. We stayed here – Leon Villas. A perfect choice!
Aproape în fiecare seară am servit cina la restaurantul Το κοχύλι. Acesta a fost și primul meu restaurant căruia i-am dat review pozitiv pe Google. De ce? Mâncarea foarte bună, servirea impecabilă și un desert din partea casei pe măsură. Au review-uri foarte bune pe Google – 4.8 după cum puteți observa. Din păcate, suferă mult la capitolul marketing. De ce? Pentru că au puțini turiști care se opresc să stea la masă și să comande ceva. Cel mai probabil pentru că restaurantul nu are un nume ușor de reținut, în engleză și nici un site web. În fine, l-am descoperit în prima zi și apoi am devenit clienți fideli, asta după ce am încercat și alte restaurante din zonă. Prețurile nu sunt cele mai mici, dar porțiile sunt pe măsură (atât calitativ cât și cantitativ). Pentru faptul că eram clienți fideli, am ajuns să nu mai primim doar un desert din partea casei, ci și o bere sau o sticlă de vin din partea lor. E ceva!
Sythonia nu este o insulă, ci o peninsulă. Totuși, ne-am simțit foarte bine. Față de Kassandra, Sythonia, are mult mai multe plaje cu valuri aproape inexistente. Cu alte cuvinte, apa este perfectă pentru un caiac. Am văzut foarte mulți oameni cu caiace aduse din țară. Asta cel puțin în Nikiti. Am mai fost și în Sarti și datorită poziționării geografice, acolo sunt ceva mai multe valuri, dar parcă nu la fel ca și în Thassos.
Alte sfaturi:
- Dacă plecați din București, drumul cel mai scurt ca și timp, sugerat și de Waze / Google Maps este prin Kulata – Promachonas, cu alte cuvinte prin Sofia. Alegeți această variantă, pentru că și drumul este ceva mai de calitate, cu multe porțiuni de autostradă.
- Dacă plecați din București și vreți să o faceți vineri sau sâmbătă, alegeți să plecați cât mai devreme și nu în jurul orei 2 dimineața, pentru că veți aștepta mult la vamă. Vama este deschisă 24 de ore din 24. Cel mai bine ar fi să plecați pe la ora 22, ca să ajungeți dimineața super devreme în vamă și să nu așteptați 6 ore.
- Benzina / motorina este mult mai scumpă în Grecia, comparativ cu Bulgaria și România. De exemplu, prețul unui litru de benzină variază între 1.6 și 1.8 euro în Grecia. În România este undeva la 5.4 lei / litru (la Petrom), iar în Bulgaria undeva la 5.2 lei / litru (asta la OMV). În aceste condiții, să știți că aveți un OMV în Kulata, fix la granița cu Grecia. Nu uitați să faceți plinul aici, asta dacă nu vreți să scoateți mai mulți bani din buzunar în Grecia.
- Dacă vă veți caza în Nikiti, vă sugerez cu căldură să vă duceți la supermarketul Galaxies – au produse ok și la prețuri foarte bune. În plus, în fiecare zi de vineri, este deschisă piața din Nikiti, unde vin sute de producători locali pentru a-și vinde marfa. În cazul nostru, am găsit fructe proaspete (niște cireșe wow), condimente și măsline.
- Dacă treceți cumva prin Sarti, vă recomand supermarketul Express. De aici am luat aproximativ 3 bidoane de ulei de măsline. Prețuri relativ bune și cel mai important ulei de măsline cu aciditate mică – ideal 0.3% sau sub 0.3%. Aici am dat și peste o persoană super amabilă, care ne-a explicat cum stă treaba cu uleiul. De ce unul e mai bun decât altul. 😀 Apropo, vederea din Sarti, către muntele Athos e superbă.
- Pentru o plimbare cu vaporașul de o zi, vă recomand să vă duceți în Ormos Panagias, de unde sunt curse în jurul peninsulei Athos. Nu uitați să faceți o rezervare aici.
Vacanță plăcută!