- Mihai Surdeanu

Un traseu de munte superb

În articolul de astăzi, vreau să vă aduc la cunoștiință un traseu de munte superb pentru această perioadă a anului. Vorbim de un traseu care include muntele Roșu și care în această perioadă, rododendronul oferă unde adevărat spectacol al naturii.

Traseul poate fi făcut într-o singură zi - cu plecare din București. Am făcut acest traseu de cel puțin 4-5 ori. Traseul începe la Cabana Muntele Roșu (1250 m), care este închisă de câțiva ani, dar beneficiază de o parcare generoasă. Din București, se poate ajunge pe ruta: Ploiești - Vălenii de Munte - Cheia. Tot drumul este asfaltat, deci poate fi parcurs și de o mașină cu o gardă la sol mai mică. Dacă plecarea se face dimineață, la primele ore, din București ar fi cam 130 de km. Asta ar însemna cam 2 ore și 15 minute.

Cu alte cuvinte, dacă plecați într-o zi de weekend, de iunie, la ora 6:30 dimineața, cu siguranță veți ajunge până la ora 9. Punctul de pornire arată ca în poza de mai jos:

Sursă poză: https://hailaplimbare.ro

Traseul propus este: Cabana Muntele Roșu (1250 m) - La Răscruce (~ 1800 m) - Vârful Gropșoarele (1883 m). Traseul se face în aproximativ 2 ore - 2 ore și jumătatate. Pe parcursul acestui segment de traseu, veți avea ocazia de a vă bucura de un spactacol minunat al câmpurilor de rododendron. Cred că este ușor de ghicit și de ce acest munte se numește Muntele Roșu...

Ca și grad de dificultate, traseul este marcat ca fiind unul ușor - mediu. Traseul începe prin pădure și are o urcare destul de abruptă. După ce ajunge la Muntele Roșu, traseul este unul de creastă, vântul fiind la putere în multe perioade din an.

De la Vf. Gropșoarele, traseul se poate continua către Cabana Ciucaș (~ 1600 m). Durata este de cam 1.5 ore. În jurul orei 12 - 13, veți ajunge la Cabana Ciucaș și veți putea servi un prânz pe cinste. Dacă nu sunteți sofer, vă invit să serviți și o bere Ciucaș, cu siguranță veți aprecia gustul ei după un traseul ca acesta.

Apoi, dacă vă țin picioarele, vă puteți încumeta și pe un traseu către Vărful Ciucaș. Sincer să fiu, traseul către vârf nu este la fel de solicitant ca și urcarea inițială de la Muntele Roșu. Traseul nu durează mai mult de 1.5 ore.

Dacă nu vă mai țin picioarele, puteți alege să începeți coborârea de la cabana. Aici, aveți două opțiuni: fie vă întoarceți pe același traseu pe care ați plecat, sau alegeți un traseu nou - prin Valea Berii. De fapt, prin Valea Berii, se poate ajunge și cu o mașina 4 x 4 la Cabana Ciucaș.

Să aveți spor!

Other Related Posts:

Descoperă numărul lipsă

Descoperă numărul lipsă

Pentru că ne place algoritmica, revenim cu o problemă relativ simplă: Se dă un array de numere, conținând exact n numere distincte din intervalul [0, n]. Se cere să se găsească numărul lipsă. Se garantează faptul că întotdeauna un singur număr va lipsi. Se consideră că n are tipul int.

21st Feb 2022 - Mihai Surdeanu