Hero Image
- Mihai Surdeanu

Top 7 limbaje de programare în 2020

Vă salut din nou. Astăzi vom vorbi puțin despre topul primelor 7 limbaje de programare din perspectiva numărul de joburi deschise pe platforma indeed.com. Teoretic, cu cât se caută mai multe joburi pentru un anumit limbaj de programare, cu atât limbajul respectiv înseamnă că este mai utilizat în cadrul companiilor. Acest lucru ne permite să observăm ce perspective poți avea cu limbajul respectiv.

În plus, dacă te afli la început de drum, dacă ești un junior, ar fi indicat să reflectezi puțin asupra drumului pe care vrei să îl urmezi, pentru că dacă alegi C-ul ca și limbaj și prinzi ceva experiență cu el, îți va fi ceva mai dificil să pleci de pe o poziție de senior pe C, pe o poziție de senior pe Java, de exemplu. Nu e vorba că nu vei avea mindset-ul necesar, ci doar pentru că îți va lua mai mult timp să te pregătești și cel mai probabil va trebui ca firma respectivă să accepte faptul că nu ai experiență pe acel limbaj.

Dar haideți să nu mai pierdem timpul cu vorbele și să trecem la fapte! Iată care este clasamentul pentru anul curent: Top 7 languages in 2020

Voi face și câteva comentarii pentru fiecare limbaj în parte. Să începem de la final.

Perl. Limbajul Perl a apărut cu câțiva ani mai devreme decât Python (cred că vreo 3-4 ani). A fost în general folosit pentru scripting. Vorbesc la trecut pentru că popularitatea lui a scăzut foarte mult în ultima vreme. Și asta s-a întâmplat pentru că Python-ul a ajuns să îi ia fața.

PHP. În momentul de față PHP-ul stagnează și personal, consider că va intra pe un trend descendent începând cu anii ce vor veni. Nu înseamnă că va muri așa repede. Gândiți-vă că 80% din website-uri sunt dezvoltate folosind PHP. O problemă mare cu PHP-ul era dată de performanță. Totuși, începând cu versiunea 7, se pare că în anumite cazuri PHP-ul ar fi mai rapid decât Python-ul.

C#. Dintotdeauna am văzut C# ca și un competitor direct pentru Java. Microsoft a încercat să facă din C# un limbaj care să ajungă în top 3, dar părerea mea este că nu va ajunge niciodată. Va sta mereu în umbra limbajului Java.

C++ / C. Chestii low-level. Performanța este un aspect important. Apoi, dacă vorbim de dispozitive IoT cu resurse puține, acest limbaj se pretează de minune. De ce? Pentru că nu îți permiți să ai un Java Runtime Machine pe respectivele resurse hardware. Cel puțin pentru moment…

JavaScript. Nu confundați Java cu JavaScript. Pe JavaScript se câștigă super bine. De ce? Pentru că tot ceea ce ține de faptul că vrei să ai un site modern, ține cumva de JS. Interacțiunea dintre om și site este bine definită cu ajutorul acestui limbaj. Nici nu este un limbaj ușor pe care să-l poată învăța repede orice programator aflat la început de carieră.

Java. Un limbaj care a câștigat popularitate mare acum mulți ani. Prin ce? Prin portabilitate. Chiar dacă aplicațiile dezvoltate în Java nu sunt la fel de rapide ca cele dezvoltate în C, asta nu e o problemă reală pentru lumea enterprise. Aici în contează ca utilizatorul să primească răspunsul la acțiunea lui în 10 ms. 100 ms sunt suficiente pentru el. O dată cu Java 8 și cu introducerea noțiunii de lamba expression, a mai câștigat ceva popularitate.

Python. Last but not least, Python-ul este regele. Un limbaj care devine din ce în ce mai popular. De ce? Pentru că e ușor de învățat, pentru că scrii puțin cod aproape pentru orice, pentru că e intuitiv și pentru că te obligă să ai codul identat frumos dacă vrei să funcționeze așa cum îți dorești. Nu o să vezi cod Pyhton pe o singură linie, pentru că pur și simplu nu va funcționa. În aceea ce privește domeniul de machine learning, învogă în momentul de față, majoritatea dezvoltatorilor aleg Python deoarece se pretează foarte bine pe nevoia lor.

Ce părere aveți? Cum credeți că vor sta lucrurile peste 5 ani?

Other Related Posts:

Asamblarea propriei unități desktop. Episodul 1: Care este scopul unității?

Asamblarea propriei unități desktop. Episodul 1: Care este scopul unității?

Salutare dragilor.

Zilele astea lucrez intens la asamblarea proprii unități PC – de tip desktop, asta după ce Mini PC-ul pe care îl aveam s-a ars. Așa că, m-am decis să îmi fac o unitate desktop, după gusturile mele. Nu de alta, dar nu am găsit absolut nimic în piață care să mi se pară convenabil în ceea ce privește raportul preț – calitate.

29th Mar 2020 - Mihai Surdeanu