Hero Image
- Mihai Surdeanu

Soluții de backup prin object storage

Salutare!

Acum câteva zile, mai exact pe data de 8 martie, Prometeus a venit cu o ofertă interesantă în ceea ce privește object storage-ul iwSea S3. Au propus 3 oferte în emailul promoțional. Eu am ales-o pe cea medie – 1000 GB object storage pentru doar 59 euro / an (fără TVA). Mai aveau și 400 GB pentru doar 29 euro / an.

La ce aș vrea să folosesc acest object storage? Foarte simplu. Aș vrea să setez o soluție de backup pentru serverele VPS pe care le dețin. Pentru blog deja am o soluție viabilă de backup, dar momentan fac doar la fișierele platformei și la baza de date. Lucrez și la o soluție de backup prin care să fac niște snapshot-uri periodice ale întregului VPS.

Dar object storage-ul este doar pentru backup-uri? Răspunsul este cât se poate de clar: Nu! Îl puteți folosi să stocați tot ceea ce vreți: poze, filmulețe, documente personale etc. Soluția oferită de cei de la Prometeus se bazează pe MinIO, iar datele sunt stocate în cloud-ul celor de la Amazon. După ce veți achiziționa un plan, veți primi pe email un endpoint și un username (accessKey) & parolă (secretKey). În acest moment, din browser-ul dvs. veți putea să vedeți ce bucket-uri și fișiere aveți pe server.

Ce este un bucket pentru object storage? Îl puteți privi ca un folder, în care veți crea mai multe fișiere.

Bun. Cum procedăm pentru a urca un fișier într-un bucket? Păi mai întâi va trebui să instalăm pe mașina de unde vrem să copiem fișierul, clientul de MinIO. Care sunt pașii pentru a instala acest client pe un Centos 8? Va trebui să rulăm următoarele comenzi Linux:

wget https://dl.min.io/client/mc/release/linux-amd64/mc
chmod +x mc
./mc --help

Pasul următorul este să adăugăm configurația serverului remote:

./mc config host add minio https://{YOUR_SUBDOMAIN}.iwsea.com:9000 {YOUR_ACCESS_KEY} {YOUR_SECRET_KEY}

Mai avem doi pași. Înainte de a urca un fișier, va trebui să creem și un bucket:

./mc mb minio/mybackup

În acest moment pot rula comanda de copiere a fișierului test.txt:

./mc cp test.txt minio/mybackup

Vă las un link și către documentația oficială a celor de la MinIO. După cum puteți vedea, se pot seta diverse politici pe bucket-uri, se poate seta un expiration automat pentru fiecare fișier în parte și alte multe lucruri.

Spor la joacă!