Sunt programator. Tocmai ce am terminat facultatea și lucrez cu drag și spor. Când ajung senior, când ajung și eu să câștig mii de euro pe lună?
Mulți programatori vor să ajungă cât mai repede senori, pentru că de multe ori, mulți oameni sub absorbiți de mirajului banilor. Într-adevăr, un programator senior trebuie să câștige mai mult decât un junior. Din păcate, multe companii evaluează nivelul de senioritate al unui potențial candidat la o anumită poziție internă, doar după numărul de ani de experiență pe limbajul respectiv. Cu alte cuvinte, dacă ai 3 ani de experiență în Java și aplica la un job de senior, s-ar putea nici măcar să nu fii chemat la interviu, pentru că CV-ul tău va fi scanat de cineva de la HR într-o faza incipientă și nu vei trece prima condiție impusă de job description: minim 5 ani experiență.
Da, știu că este unfair. Până la urmă toți merităm o șansă, chiar dacă avem doar 3 ani de experiență în IT. Poate în acești 3 ani am lucrat pe mai multe proiecte și poate știu mai multe decât unul care are 5 ani experiență. De ce mă respingi, fără să mă vezi la un interviu tehnic? Fără să am ocazia de a arăta ceea ce știu.
Când devii senior?
Orice angajator are o problemă mare și anume aceea de a te evalua corect. Care este nivelul tău de senioritate, după X ani lucrați în domeniul IT? Nu știu dacă vă dați seama, dar este un lucru cât se poate de complicat.
Din punctul meu de vedere, a fi senior, înseamnă a avea capacitatea de a te descurca singur, indiferent de complexitatea unui task. Acest lucru se poate traduce și astfel: ai ajuns senior în momentul în care nu mai depinzi de nimeni din echipa ta. Dar ce se întâmplă când ești singur de proiect? Păi simplu. Ori proiectul este foarte ușor și nu are nevoie de un senior, ori ești considerat by default senior. De ce? Pentru că dacă nu știi să rezolvi o problemă, nu prea ai pe cine să întrebi, va trebui să îți bați capul singur.
Cum ajungi senior?
Nu e suficient doar să treacă timpul. Timpul trece oricum la fel pentru toți. Principala calitate pe care trebui să o ai pentru a devii cât mai repede senior este să fii curios. Ce înseamna asta? Înseamnă să fii dornic de afla cum funcționează lucrurile behind the scene, cum se leagă lucrurile. În acest fel, vei ca capabil de a face totul singur, fără suport extern. Dar pentru a ajunge în top, nu e suficient să fii curios. Este indicat să fii și pasionat. Să îți placă să dedici parte din timpul tău liber, să înveți în continuu. Lucrurile în programare se schimbă foarte mult. Astăzi vorbim de Java, dar mâine poate Java nu mai există. Calculatorul în sine este un instrument apărut acum câțiva zeci de ani, nu foarte mulți.
Din păcate nu e suficient jobul de zi cu zi. De ce? Pentru că fiecare proiect în parte are un set de tehnologii cu care lucrezi. Dacă lucrezi suficient de mult timp pe acel proiect, la un moment dat, acel proiect devine pentru tine o rutină. Atenție mare! Dacă ajungi zilnic să faci aceeași lucruri, chiar dacă le faci bine, pentru tine începe o plafonare. De aceea, chiar dacă suntem pe un proiect în care nu ni se stimulează apetitul de cunoaștere, atunci putem să ni-l stimulăm noi. Nu trebuie neapărat să schimbăm jobul. Important e să ne punem în calendar 15-30 de minute în fiecare zi să citim ceva nou, să participăm la o conferință, să învățăm ceva nou. Dar e foarte important să fie programarea un hobby și nu doar o chestie făcută pentru bani. De ce? Pentru că altfel nu vei avea motivația de a te ține de acest plan.
Sunt senior. Ce pot face mai departe?
În primul rând, felicitări! Acum vine partea cea mai grea. Cum ne menținem. Păi, același stil ca și până acum: curiozitate, pasiune, dedicare. Dar e din ce în ce mai greu pentru că anii trec peste noi și nu mai avem mintea atât de limpede și receptivă. Problemele și responsabilitățile de zi cu zi încet să își facă simțită prezenta. La fel ca în fotbal, nu poți să joci la același nivel tot timpul. La un moment dat, va trebui să devii antrenor. La fel e și în programare, va trebui să duci meseria asta mai departe și să îi ajuți și pe cei din jurul tău să devină din ce în ce mai buni.
Nu în ultimul rând...
Învață să ai răbdare! Nu aștepta să vină ceva cât mai repede. Timpul e relativ, dacă nu își dorești ceva cât mai repede sau aștepți ca un moment lucru să se întâmple, vei vedea că timpul trece rapid. Ai totuși grijă și de lucrurile personale, de familie, pentru că persoanele dragi vor avea grijă de tine la bătrânețe.