Hero Image
- Mihai Surdeanu

Cum să faci să fie colegii mai atenți în daily?

Salutare din nou,

Vom vorbi astăzi despre o idee simplă de a face colegii dintr-o echipă să fie mai atenți în ședințele de daily. Această problemă este foarte des întâlnită în această perioadă de work from home.

Faptul că nu mai ești fizic alături de echipa ta, în momentul în care au loc unele ședințe, cum ar fi cea de daily, există riscul ca nu toată lumea să fie atentă, concentrată pe ceea ce zice colegul său. Și acest lucru este o problemă pentru echipă, pentru că informația nu mai ajunge la toți membrii, nu se mai face broadcast. Roate se reinventează foarte rar. Poate un coleg din echipă face ceva asemănător cu ceea ce ai făcut tu acum câteva luni / ani. Dacă nu ești atent, e posibil să nu îi poți da niște detalii care pentru tine au fost de mare folos.

În fine, nu mai fac acum teoria chibritului. Sunt N motive pentru care ar trebui să fim atenți măcar în daily-uri.

Întrebarea ar fi cum putem să facem ca oamenii să fie mai atenți? O primă idee ar fi să dăm drumul la cameră, în acest fel ne asigurăm că fiecare membru al echipei este în fața biroului și nu în altă cameră. :D Dar de multe ori asta nu e suficient? De ce? Pentru că chiar dacă am camera pornită, nimeni nu mă oprește să stau cu capul în telefon sau chiar să navighez în liniște pe eMag. În general, tindem să ne defocusăm atunci când totul devine plictisitor, când totul respectă un șablon. De multe ori, în ședințele de daily, fiecare persoană vorbește într-o anumită ordine. Să zicem o ordine alfabetică. Numele meu de familie e Surdeanu, care în acest caz se poate traduce ca fiind printre ultimii care vorbesc. Fiecare persoană vorbește în jur de 2 minute și am 5 colegi în echipă, lucru care se traduce prin faptul că eu voi vorbi abia după 10 minute. Perfect. Timp de 10 minute pot să stau pe telefon!

Cum am putea să schimbăm acest pattern zilnic? Foarte simplu. O idee ar fi să încercăm să avem un pattern nou în fiecare zi. Asta ar însemna că am putea schimba zilnic ordinea vorbitorilor. Nu vrem totuși să introducem o funcție de randomizare, pentru că treaba ar deveni mult prea hardcore. Pur și simplu, am putea ca fiecare vorbitor să desemneze la finalul prelegerii o altă persoană care să continue. În acest fel, putem să ne trezim și cu surpriza că peste 2 minute un coleg ne desemnează ca și next speaker. :D Simplu și ușor. Ce ne facem totuși cu primul vorbitor? Primul totuși poate ar trebui să fie Agile Master-ul! :D

Apoi, dacă avem oportunitatea de a reveni la birou, putem să facem daily-ul într-o sală, în fața unei mese rotunde. Putem să mergem pe același principiu și în plus, putem să folosim și o clepsidră pentru a monitoriza timpul de vorbire a fiecărei persoane în parte. Asta ca să ne asigurăm că suntem cât mai conciși în privința lucrurilor pe care le zicem. De ce? Pentru că dacă avem un vorbitor ce petrece 5 minute pentru prelegerea sa, vom stârni cu siguranță o senzație de plictiseală în rândul altor colegi. În plus, oamenii sunt persoane care nu se pot focusa prea mult timp pe anumite lucruri. Nu trebui să avem un daily care durează foarte mult, cu alte cuvinte.

Work as a team!

Other Related Posts:

Use logrotate to automatically manage your logfiles

Use logrotate to automatically manage your logfiles

Currently, I am using logrotate on all my VPS servers to automatically manage my logfiles and to avoid keeping them indefinitely. What's the potential problem by keeping them forever? Quite simple and intuitive. At some point, my servers will run out of free disk space and all applications deployed there will be impacted.

20th Nov 2020 - Mihai Surdeanu