Mihai Surdeanu

Cine ar trebui să aibă prioritate la vaccinare?

Începând cu data de 15 martie, Guvernul României a anunțat public că va deschide platforma de programări pentru întreaga populație. În plus, numărul total de doze de vaccin care va ajunge în România pe parcursul acestei luni va fi de aproximativ 2.6 milioane de doze. Nice! 🙂

Totuși, cred că Guvernul greșește atunci când dorește să deschidă platforma pentru întreaga populație. Din punctul meu de vedere, ar trebui să se insiste momentan pe categoriile de risc. Și nu mă refer aici doar la persoanele trecute de 60 de ani. Așa cum spuneau într-un articol de acum câteva săptămâni, am avut Covid la începutul anului și nu este de joacă. Din fericire, nu a fost nevoie de spitalizare, dar nu este ca și orice gripă. Între timp, am făcut o serie de analize și slavă Domnului sunt bine. Nu am avut nicio afectare pulmonară, care să îmi pună viața în pericol. Marele semn de întrebare este de unde am luat virusul, pentru că nu am fost așa de umblăreț.

Faptul că nu am fost așa de umblăreț și totuși am luat virusul, mă pune pe gânduri. În sensul în care, nu e nevoie să te duci în Grecia, la sky, la petreceri sau în restaurante ca să iei acest virus. E suficient să vină un curier la ușă, să te duci la servici cu metroul ca să semnezi niște acte, sau să faci câteva cumpărături de la supermarket. Mai mult decât atât, se pare că nu se ia chiar atât de ușor. Am luat contact cu niște persoane dragi, în perioada respectivă și slavă Domnului nu au luat. Poate pentru faptul că am avut puțin grijă și am respectat câteva măsuri de protecție, cum ar fi dezinfectatul mâinilor sau purtatul măștii. Ce-i drept, nici nu am stat mult în preajma lor.

Cele mai afectate persoane par cele care au comorbodități și au trecut de 50 de ani. Și nu mă refer aici strict la rata mortalității, ci la cei spitalizați și care au probleme de respirație. În plus, majoritatea celor care rămân cu sechele pulmonare sunt trecuți de 50 de ani. De aceea, cred că ar trebui în continuare vaccinați cei care au comorbidități și sunt la a doua sau chiar a treia vârstă. Lucrez în domeniul IT și la fel ca și mine, mulți alți oameni lucrează de acasă. Riscurile sunt minime atunci când lucrezi de acasă. Cel puțin această categorie, ar trebui să nu li se permită se să programeze acum.

Totodată, sunt din ce în ce mai încrezător că vom scăpa de această pandemie până la sfârșitul verii. De ce? Pentru că vaccinul pare să își facă treaba și din ce în ce mai mulți oameni sunt dornici să-l facă. Să fim încrezători și să avem în continuare grijă de noi și de cei din jurul nostru!

Mihai

Pasionat de IT. Pasionat de viață. Pasionat de tot ceea ce înseamnă a face o viață mai bună, plină de înțelegere, ajutor reciproc și iubire de aproape.

2 comentarii

  • Pai eu cred ca deja s-au deblocat niste rotite la vaccin si-o sa vina foarte mult in perioada urmatoare. De asta dau drumul pentru toata lumea.

  • Eu observ că în ultima lună își fac vaccin foarte multe conexiuni ale mele… Nu știu cum este sau cum afli fost chiar și până acum cu “partajarea pe categoriile de risc” și mai ales respectarea acestora.

Arhive

Arhiva personală