Mihai Surdeanu

Cum este să fii vânzător pe OLX?

De puțin timp încoace am început să experimentez meseria de vânzător pe OLX. Recunosc faptul că nu prea am vândut prea mult lucruri pe această platformă. De fapt, dacă îmi aduc aminte, au fost 2-3 chestii acum câțiva ani.

Acum, lucrurile stau puțin mai diferit pentru că am mai multe produse pe care aș vrea să le vând. Nu o să le enumăr aici, pentru că nu vreau să fie un articol în care să promovez produsele pe care le vând. Scopul acestui articol este să vă împărtășesc câteva opinii legate de această calitate de vânzător. Poate mulți dintre voi nu ați vândut încă nimic pe OLX și vă tentează să faceți acest lucru în viitorul apropiat.

First of all: toate produsele pe care le pun au un preț fix. Nu îmi place să mă țigănesc cu fiecare pretendent în parte. Apoi, nu mă complic cu livrare prin curier. Cu alte cuvinte, livrez produsul doar personal, în București. Mai mult decât atât, adresa de livrare este foarte aproape de locul în care locuiesc, în așa fel încât nu este nevoie să mă deplasez prea mult. Repet: nu negociez absolut nimic.

Cum stabilesc prețul unui produs? Foarte simplu: fac un research de aproximativ 45 de minute, în care analizez câți bani am dat eu și dacă produsul era nou sau l-am luat și eu SH. Apoi, fac un research să văd cam ce prețuri mai sunt pe piață, pentru un produs asemănător. Dacă găsesc produse asemănătoare, atunci vin cu un 20 de lei mai puțin decât media pieții, ca să meargă lucrurile repede. Dacă nu e nimic asemănător, atunci va trebui să determin eu prețul, în funcții de specificații sau alte modele surori.

Ca și sfat: dacă ai deja un doritor, încearcă să te vezi cu el cât mai repede. De ce? Pentru că dacă primul doritor apare după o perioadă scurtă de timp de la publicarea anunțului, cu siguranță va mai veni cel puțin un alt doritor. În acest caz, eu merg după regula primul venit – primul servit. Problema este că dacă primul venit îți dă o țeapă și nu mai onorează întâlnirea, atunci te încurcă.

Am pățit-o zilele astea cu un tip care îmi scrie duminică că e interesat de un produs și că ar vrea marți să ne vedem, pe la prânz, că el e din Constanța, dar vrea totuși produsul. Am zis perfect. Vine ziua de luni. Dimineața, mai sună un băiat, că este și el interesat de produs. Îi zic frumos că mai e un tip și că e al doilea de lista. Îi scriu băiatului din Constanța să văd dacă rămâne întrevederea de marți – de la prânz. Băiatul confirmă. Cu vreo 30 de minute înainte să ne vedem, marți, îmi zice că nu mai poate, că a apărut ceva urgent și trebuie să se întoarcă acasă. Shit… Noroc să a doua persoană pe lista de așteptare a fost cu noroc!

Având în vedere toate acestea, ca și sfat, vă recomand să rezervați produsul unei persoane, doar dacă acesta este disponibil să vă vedeți în maxim 24 de ore. Asta dacă sunteți și dvs. disponibil. Nu 72 de ore. Nu rezervați produsul, pentru că sunt unii pierde-vară care doar vă vor încurca.

Mă tentează să încerc și livrare prin curier, chiar dacă piața aici, în București, este destul de mare și nu am simțit nevoia de desfacere și în alte orașe. Voi ce părere aveți? Dețineți calitatea de vânzător activ pe OLX, sau doar cea de cumpărător?

Mihai

Pasionat de IT. Pasionat de viață. Pasionat de tot ceea ce înseamnă a face o viață mai bună, plină de înțelegere, ajutor reciproc și iubire de aproape.

2 comentarii

  • Nu am vândut nimic niciodată pe astfel de platforme, în schimb pe Okazii am avut placerea sa fiu cel care cumpără și mereu am avut parte de respect. Nu prea am produse ce as putea sa le vând, fiindcă nu prea cumpăr din impusl

  • În București, la fel ca și în toate reședințele de județ, curierul vine acasă să ridice produsul pe care îl vinzi dacă faci AWB-ul direct din site. Fie prin OLX, fie prin Okazii. Am avut numai experiențe ok cu FAN Courier, Cargus și DPD când a fost vorba de ridicarea produselor de la domiciliul vânzătorului.

Arhive

Arhiva personală