Mihai Surdeanu

Google – Core Web Vitals

Salutare tuturor! În epoca tehnologiei și a vitezei, Google se pregătește să introducă modificări în cadrul algoritmului de ranking pentru propriul motor de căutare. Vorbim de Core Web Vitals. Google precizează faptul că aceste modificări vor fi activate începând cu luna mai a anului viitor.

Ce este algoritmul de ranking? Păi este acea parte a algoritmului de afișare a rezultatelor tuturor căutărilor din cadrul motorului de căutare. Bineînțeles că toate site-urile se bat să apară pe prima pagină a motorului de căutare pentru cât mai multe căutări.

Care e treaba cu Core Web Vitals? Păi foarte simplu. Google își dorește să penalizeze și mai mult site-urile care generează o experiență neplăcută pentru vizitatori. Un exemplu de experiență neplăcută este să intri pe un site și nici măcar după 10 secunde să nu se încarce complet acea pagină de index. În acest caz particular, cel mai probabil, vizitatorul nici nu va mai aștepta să se încarce pagina pentru că va da back din browser. Google nu mai vrea treaba asta. Își dorește să penalizeze aceste site-uri, chiar dacă poate au un conținut bun și de calitate.

Nu se reduce totul la performanță, ci și la partea de UX – User Experience. Probabil că știți deja că traficul mobile deja l-a depășit pe cel desktop. În acest sens, este important ca site-ul să fie optimizat pentru a genera o experiență plăcută de pe aceste dispozitive cu o rezoluție mai mică.

Când vorbim de Core Web Vitals, vorbim de o serie de 3 metrici:

  1. Largest Contentful Paint – reprezintă timpul de încărcare a unei pagini web. Pentru a fi green, este bine să fie mai mic sau egal cu 2.5 secunde.
  2. First Input Delay – reprezintă timpul total ca pagina respectivă să devină interactivă. Ar trebui să fie sub 100 ms.
  3. Cumulative Layout Shift – definește o metrică pentru stabilitatea vizuală a paginii. Aici deja nu mai vorbim de timp, ci de câte elemente din pagină nu au un content fix, aflându-se în mișcare. Este ideal ca această metrică să fie sub 0.1.
Core Web Vitals

Un studiu publicat în august 2020, arăta că doar 15% din toate site-urile existente sunt deja în zona verde. Partea bună este că mulți dintre administratori sunt conștienți de aceste modificări și au început să lucreze la îmbunătățirea acestor metrici. Se pare că platforma online – Google PageSpeed – are din ce în ce mai mulți utilizatori și din ce în ce mai multe rapoarte generate.

Eu recunosc că m-am jucat deja cu blogul de față și nu stau foarte bine. Cel puțin pe partea de mobile. Mi-am propus luna asta să fac mai multe optimizări pentru a îmbunătăți anumite aspecte. Deja am făcut un prim pas în acest sens, prin faptul că am scos Trafic.ro de pe blog. De ce? Pentru că blogul se încărca cu aproximativ o secundă mai mult cu acestă platformă de statistici, decât fără. Recunosc că a fost și cel mai simplu pas. Pentru partea de loading, aveți ca și alternativă GTmetrix pentru a studia ce se mai poate îmbunătăți la platforma dvs.

Promit să revin în câteva luni cu un alt articol, continuare a acestuia, prin care să vă prezint toate optimizările pe care o să le fac. Cu siguranță va mai ajuta și pe altcineva.

Mihai

Pasionat de IT. Pasionat de viață. Pasionat de tot ceea ce înseamnă a face o viață mai bună, plină de înțelegere, ajutor reciproc și iubire de aproape.

Adaugă comentariu

Arhive

Arhiva personală