Mihai Surdeanu

Este bicicleta o variantă în vreme de pandemie?

De câțiva ani de zile dețin o bicicletă – BTWIN ROCKRIDER 540, pe care am achiziționat-o de la Decathlon. La scurt timp după achiziție, i-am schimbat cauciucurile (și camerele) cu niște slick-uri. Am pus niște cauciucuri Vittoria care au doar 15 mm lățime. Erau cele mai subțiri pe care le puteam pune. Pentru asfalt, domne!

Rockrider 540

De atunci, am mai mers prin București și prin împrejurimi. Cea mai mare distanță parcursă cu ea într-o zi a fost de aproximativ 100 de km, de la București până la Oltenița.

Timpul a trecut și a venit pandemia. Până prin august nu am mai ieșit cu ea. De câteva săptămâni am reînceput să ies și parcă nu mă mai satur. Chiar dacă aerul în București nu este foarte curat, prefer să ies seara 2-3 ore la o plimbare. Puțină mișcare nu strică și chiar este și foarte safe din punct de vedere a limitării răspândirii virusului. Ce nu îmi place cu bicla prin capitală este faptul că de cele mai multe ori e aglomerat și chiar dacă nu sunt claxonat, parcă simt așa o presiune. Am uitat să precizez faptul că de cele mai multe ori merg pe partea carosabilă. Pe trotuar e horror… Cu cască evident!

În plus, am observat că am tendința să merg foarte aproape de bordură și îmi e tare frică că la un moment dat, din neatenție, o voi lua în plin. Singurul moment în care devin pieton cu bicicleta este atunci când trebuie să fac stângă în intersecțiile semaforizate, cu mai multe benzi și ceva mai aglomerate. Nu prea am curaj să mă bag… Prefer să devin pieton și să traversez așa. Știu că nu e cel mai înțelept lucru, dar în București viteza e o problemă și nu știi cine vine și te ia din plin.

Șoferii bucureșteni nu prea au răbdare și nici nu sunt obișnuiți cu traficul pe bipede. De aceea, nu se păstrează distanța și nici nu se ți oferă prioritate atunci când poate ar trebui să ai. Sunt mulți care fac la stânga și îți taie calea atunci când ești pe bicicletă.

Partea bună este că sunt din ce în ce mai multe piste de biciclete. Asta dă bine unei capitale europene de talia Bucureștiului!

Mihai

Pasionat de IT. Pasionat de viață. Pasionat de tot ceea ce înseamnă a face o viață mai bună, plină de înțelegere, ajutor reciproc și iubire de aproape.

3 comentarii

  • Și eu cred că e o soluție în sezonul cald, fiindcă noi nu avem clima țărilor de jos …sau a celor din zona mediteraneană.

    Tot prin trafic mă deplasez și eu, trebuie sa ciulești antenele fiindcă pericole sunt la tot pasul. De la șoferi care nu se asigura când schimba direcția de mers, până la guri de canalizare din alea tip grătare unde bicicleta riscă să se întindă bine. Eu am o cursieră tot de la Decathlon, Triban 500 L, cu rotile aferente.

    E mișto, dar nu foarte safe! Desi am lumini și evit sa circul noaptea.

Arhive

Arhiva personală