Mihai Surdeanu

Din nou, despre Covid

Nu am mai scris deloc despre Covid. Totuși, ce m-a făcut să scriu din nou, despre Covid? Simplu. Faptul că ministrul Sănătății, domnul Tătaru a susținut o declarație prin care se prezintă principalele cauze pentru care avem aceste explozii de cazuri: transportul navetiștilor și turismul.

Nu o să discut pe seama transportului navetiștilor, chiar dacă această problemă cred că se poate rezolva cel mai ușor. Astăzi, aș vrea să vorbesc puțin despre turism. Aș vrea să îl rog pe domnul Tătaru să fie puțin mai explicit. Problema este pe litoralul românesc, sau la munte? De când a apărut această pandemie am evitat litoralul românesc. Nu neapărat datorită riscului de a lua acest virus, ci mai ales prin prisma prețurilor nesimțite. De ce spun asta? Pentru că astăzi am dat o fugă până la Cabana Mălăiești și pe tot traseul a fost o aglomerație de nedescris. Nici muntele nu mai este safe. Regulile de distanțare socială se respectă la cabană, dar problema este pe traseu. De la Pichetul Roșu la Mălăiești, traseul nu prea permite distanțarea socială, mai ales atunci când ne întâlnim cu cineva pe constrasens. Atunci, ce facem? Închidem tot legat de turism?

Cât timp trebuie să stăm izolați pentru a stârvi acest virus?! Am stat aproape 2 luni în izolare și din păcate nu am reușit să stârpim acest virus. Oare cât ar trebui să stăm pentru a-l stîrpi definitiv?! Pe la televizor, toată lumea spune că românul nu respectă multe lucruri. Astăzi, am văzut contrariul. La cabana, toată lumea purtea mască. Apoi, am fost recent în Grecia și cu mână pe inimă pot spune că românii poartă masca în comparație cu grecii. Cum se poate totuși ca în Grecia să avem mai puține cazuri decât în România? Un mister.

Abordarea asta cu multe restricții nu prea a funcționat. Poate ar trebui să schimbăm puțin abordarea problemei. Dacă știm care sunt principalele cauze ale problemei, să încercăm să le rezolvăm:

  1. Legat de navetiști. Dacă problema ester distanțarea, atunci se poate veni cu o ordonanță care să limiteze numărul de persoane și distanța dintre persoanele aflate într-un mijloc de transport pentru navetiști.
  2. Turismul. Ar trebui să identificăm foarte bine unde există cele mai importante focare. Dacă acestea sunt pe litoral, haideți să închidem litoralul, pentru o lună.

Îmi e tare frică că vom ajunge în final la imunizare în masă. Voi ce părere aveți?

Mihai

Pasionat de IT. Pasionat de viață. Pasionat de tot ceea ce înseamnă a face o viață mai bună, plină de înțelegere, ajutor reciproc și iubire de aproape.

Adaugă comentariu

Arhive

Arhiva personală