Mihai Surdeanu

Blogul tău are nevoie de imagini optimizate?

Am vorbit acum câteva zile despre CDN (Content Delivery Network) și cum ne poate ajuta. Totuși, a mai rămas o problemă! CDN-ul nu ne ajută și cu optimizarea spațiului pe disk, de la nivelul serverului web.

Dacă blogul meu are 100 de articole publicate și în fiecare articol am câte 10 imagini, de câte 1 MB fiecare, înseamnă că voi avea nevoie de aproximativ 1000 MB spațiu pe disk (de obicei SSD) pentru a le stoca. Spațiul pe disk, din păcate, nu e gratuit. În plus, dacă încarc pe site-ul meu imagini cu dimensiuni mari, cel mai probabil vorbim de imagini cu rezoluții mari. De ce am nevoie de aceste rezoluții mari atâta timp cât traficul mobil este la modă și dispozitivele respective nu vor putea reda rezoluția respectivă? Nu prea are sens…

Păi și atunci ce este de făcut? Ar trebui să ne gândim la optimizarea imaginilor pentru a le reduce dimensiunea lor și pentru a salva o cantitate importantă de spațiu pe disk. Reducerea dimensiunii unei imagini mai are un aspect benefic și anume: lățimea de bandă. Cu cât avem mai puține date de transferat pe rețea, cu atât conținutul nostru se va încărca într-un timp mai scurt. Logic, nu?

Așa că îți recomand să optimizezi imaginile dorite înainte de a le urca pe blog. Ce opțiuni ai în acest sens? Dacă aceasta din urmă are formatul PNG, atunci poți folosi TinyPNG. E free. În schimb, dacă imaginea are formatul JPG / JPEG, atunci poți folosi TinyJPG. Dar pe lângă partea de compresie, va trebui să faci mai întâi și un resize. Așa cum am văzut în paragrafele anteriore, nu este indicat să urci imagini care au 5000 de pixeli ca și width. De ce? Pentru că majoritatea traficului site-ului tău se va face de pe dispozitive care au rezoluții de sub 2K, dispozitive care nu vor reda oricum 5000 de pixeli în mod real. Ce utilitar online poți alege pentru resize? Pixlr X.

Procesul acesta de optimizare este consumator de timp. De ce? Pentru că implică o serie de pași manuali. Există posibilitatea să dezvolți și un script care automatizează procesul, sau să folosești o singură platformă pentru toate acestea. De curând am început să mă joc cu Canva. Preț? 10 dolari pe lună. În banii aștia beneficiezi de: o serie de imagini pe care le poți folosi gratuit, posibilitatea de a redimensiona și de a le reduce din size și implicit din calitate.

Tu îți optimizezi deja imaginile pe care le folosești pe blogul personal?

Mihai

Pasionat de IT. Pasionat de viață. Pasionat de tot ceea ce înseamnă a face o viață mai bună, plină de înțelegere, ajutor reciproc și iubire de aproape.

Adaugă comentariu

Arhive

Arhiva personală