Mihai Surdeanu

Cum poți cultiva interesul unui angajat?!

Companiile se plâng din ce în ce mai des că angajații lor sunt mai puțini interesați de a da totul pentru compania respectivă. Această percepție se intensifică și mai mult atunci când te afli într-o criză sanitară și ai nevoie de același volum de muncă, dar cu mai puțini angajați ca și număr.

Astăzi vom încerca să vorbim puțin despre cum poți crește interesul unui angajat, astfel încât să dea mai mult randament și să fie mai bine pentru tine, ca și companie.

Marea majoritate a angajaților sunt stimulați de bani. Nu toți, dar majoritatea. De ce banii? Nu o simplă hârtie te va face mai fericit, ci ce vei putea cumpăra cu aceștia. Să zicem că ești pasionat de mașini. Mai mulți bani înseamnă mai multe mașini. Dar întrebarea este cum îl mai poți stimula pe cel care câștigă deja 2000 de euro, dar care își dorește și mai mult?

În cele ce urmează voi explica în detalii o idee care îmi surâde foarte mult și care sunt convins că la anumite companii va funcționa. Să zicem că ai o echipă de programatori și ca team leader încerci să te gândești la o soluție prin care să crești productivitatea în echipă. O idee ar fi să ai lună de lună un mic trofeu pe care să îl oferi unui membru din echipă intitulat – “Programatorul lunii”. Pentru a stimula oamenii să își dea interesul și să își dorească acest trofeu, el va trebui să vină la pachet și cu un stimul financiar. Stimulul financiar ar trebui să reprezinte un procent (gen: 5%, 10%) din media aritmetică a tuturor salariilor din echipă. Vorbim pur și simplu de un bonus. În plus, desemnarea programatorului lunii nu ar trebui decis de o persoană din echipă (de team leader), ci prin vot democratic, de către întreaga echipă. Fiecare e liber să desemneze o persoană din echipă, atâta timp cât nu se poate desemna pe sine.

La final de lună, team leader-ul va fi cel care îl va prezenta pe câștigător. Este absolut indicat nici măcar să nu se specifice cu câte voturi a ieșit persoana respectivă pe locul 1. Dacă sunt mai multe persoane pe locul 1, atunci se poate împărți premiul sau de ce nu se poate stabili un alt criteriu prin care se face diferențierea.

În acest fel, consider că oamenii din echipă vor avea un motiv mai întemeiat prin care vor fi motivați pentru a-și da mai mult interesul și pentru a-și ajuta colegii din echipă. Acest experiment se poate face pe o perioadă de 3-6 luni. Este foarte important să existe și niște metrici prin care să se poată vedea dacă experimentul a fost sau nu un succes. Dacă nu este un succes, atunci echipa va pierde o sumă de bani, dar nu o sumă atât de importantă pentru a nu derula acest experiment.

Momentan nu dețin poziția necesară pentru a derula acest experiment, dar în momentul în care o voi deține, voi încerca implementarea sa. Dacă HR-ul va veni și va spune că nu e posibil, asta e. Eu măcar sunt mulțumit cu faptul că am încercat.

Credeți că se poate implementa ceva de genul în domeniul în care lucrați?

Mihai

Pasionat de IT. Pasionat de viață. Pasionat de tot ceea ce înseamnă a face o viață mai bună, plină de înțelegere, ajutor reciproc și iubire de aproape.

Adaugă comentariu

Arhive

Arhiva personală