Mihai Surdeanu

LaTeX și la ce este bun?

Simplu. TeX este un limbaj de markup și de programare low-level, creat special pentru redactarea documentelor. Cu alte cuvinte, în TeX, poți să scrii cărți. Și în Microsoft Word poți să scrii cărți, dar TeX este mult mai profesional și poți face mult mai multe lucruri avansante.

LaTeX nu este altceva decât o distribuție a TeX-ului. Asta pentru a economisi timp și pentru a automatiza tot felul de sarcini. Iată și un mic exemplu.

De LaTeX am auzit prima oară prin facultate. Și a fost dragoste la prima vedere. Știu că este greu să scrii un cod pentru a genera un document, dar eram îndrăgostit de ceea ce ieșea. Treaba asta m-a ajutat mult și pe timpul facultății. În ce sens? Pentru că la fiecare temă pe care o primeam trebuia să scriem și un mic README. Și în loc să folosesc Notepad sau Word, foloseam LaTeX. Cu alte cuvinte, mereu impresionam și primeam bonus pentru README. Eram printre singurii din serie care făceau acest lucru. Un lucru care nu era cerut în mod expres, dar care era apreciat de asistenți și profesori.

Apoi, a venit licența. Pentru licență, facultatea ne punea la dispoziție două template-uri: unul în LaTeX și unul în Word. Majoritatea a ales LaTeX. Este vorba de prima impresie, care contează enorm.

De atunci am rămas fan. 🙂

Mihai

Pasionat de IT. Pasionat de viață. Pasionat de tot ceea ce înseamnă a face o viață mai bună, plină de înțelegere, ajutor reciproc și iubire de aproape.

Adaugă comentariu

Arhive

Arhiva personală