Mihai Surdeanu

Care este definiția democrației autentice?

Referendumul. La nivel teoretic, într-o democrație, populația țării este cea care decide ce și cum. Totuși, este greu ca la fiecare decizie importantă să fie prezent poporul și decizia să fie luată în funcție de majoritate. De aceea, poporul votează o serie de indivizi pentru a face parte din Parlament și pentru a putea lua deciziile în locul lor.

Care este problema? Parlamentarii nu pot ține cont de electoratul lor pentru fiecare decizie pe care o iau. De ce? Pentru că ar trebui ca electoratul să fie întrebat pentru fiecare lege votată în Parlament.

Ce s-ar putea îmbunătăți dacă am vorbi de vot electronic? O să îți dau exemplul Elveției. An de an, Elveția are undeva la 10 referendumuri pe an (Proof: https://en.wikipedia.org/wiki/2018_Swiss_referendums). Pe diverse teme. Poporul este chemat la referendum pentru fiecare decizie importantă. Nici la noi nu e imposibil să avem 10 referendumuri pe an, dar față de Elveția, la noi, costurile ar fi mult mai mari pentru organizarea lor. De ce? Pentru că la noi nu există vot electronic. La noi trebuie să deschizi mii de secții de votare pentru ca oamenii să voteze…

Votul electronic ne-ar ajuta enorm să votăm mai repede și la costuri mult mai mici. Într-adevăr, nu poți să ai vot electronic 100%, dar măcar un 60% ar fi perfect. Mediul rural suferă enom. Dar haideți să visăm și să sperăm că la un moment dat, peste vreo 20 de ani, o să reușim să ne comparăm cu Elveția din ziua de astăzi, în ceea ce privește votul electronic și numărul de referendumuri anuale.

Mihai

Pasionat de IT. Pasionat de viață. Pasionat de tot ceea ce înseamnă a face o viață mai bună, plină de înțelegere, ajutor reciproc și iubire de aproape.

Adaugă comentariu

Arhive

Arhiva personală