Mihai Surdeanu

Calitățile necesare pentru a excela în domeniul IT

Nu este dificil să lucrezi în domeniul IT, dar asta nu înseamnă că este ușor să excelezi în acest domeniu. Majoritatea programatorilor, la fel ca și în alte domenii sunt de nivel mediu, sau chiar sub mediu. Sunt convins că la fel este și în alte domenii.

Astăzi vom încerca să evidențiem calitățile pe care trebuie să le aibă un programator pentru a ajunge în top, pentru a excela în acest domeniu. Vorbim de top 3 calități.

  1. Curiozitate. La fel ca și în matematică sau fizică, dacă nu te întrebi de ce e așa și nu e așa, nu vei ajunge niciodată un programator de top. Domeniul IT este unul foarte vast și fără această curiozitate te vei plafona relativ repede. Și programatorii de top folosesc Google pentru a căuta o parte din informație, dar aceștia din urmă nu copiază ceea ce au găsit înainte de a-și pune câteva întrebări. De ce e implementat așa? Nu se putea implementa mai optim altfel?
  2. Autonomie. A ajunge în top înseamnă a deveni primul sau printre primii. Adică? Înseamnă a te putea descurca singur în fața oricărui task. Personal, aici recunosc că încă și eu mai am mici detalii de rezolvat. Autonomia vine în timp, o dată cu trecerea anilor, cu acumularea unei experiențe. Dar nu vine de la sine! Înseamnă a depune un efort susținut. Toți întrebăm atunci când suntem juniori și nepricepuți. Important este să învățăm din toate task-urile mai dificile pe care le-am avut și pentru care am apelat la cineva mai experimentat. Dacă peste 10 ani, primești un task asemănător, ar trebui să poți să te descurci singur…
  3. Pasiune. Nu poți face un lucru cu adevărat bine, dacă nu ești și puțin pasionat. Pasiunea îți va aduce răbdarea necesară pentru a rezolva task-uri mai dificile, care necesită mai multe încercări nereușite. Pasiunea este drogul care îți aduce bucurie după fiecare task implementat cu succes. Ea este cea care îți dă putere, motivare și te ajută să nu te plictisești. Din păcate, pasiunea nu prea se poate dobândi în timp. Este o calitate cu care te naști. Se poate cizela puțin în timp, dar nu foarte mult.

Acestea sunt calitățile pe care un programator de top le are. După cum puteți vedea am omis calități precum: muncitor sau organizat. Și acestea sunt niște calități importante, fără de care nu se poate ajunge în top, dar nu primele 3. Vorbim de o părere strict subiectivă!

Voi ce părere aveți? Care sunt principalele 3 calități pentru a excela în domeniul în care activați?

Mihai

Pasionat de IT. Pasionat de viață. Pasionat de tot ceea ce înseamnă a face o viață mai bună, plină de înțelegere, ajutor reciproc și iubire de aproape.

Adaugă comentariu

Arhive

Arhiva personală