Mihai Surdeanu

De ce educația e importantă

Marius a deschis un subiect interesant pe blogul lui și anume ce ne facem cu bombardierii României?! Este vorba despre rromi.

Într-adevăr, sunt mulți oameni de etnie rromă care creează probleme în societatea românească. Exemplul cel mai recent care îmi vine în minte este tânărul din Brăila care a mers ieri cu 203 km / h prin apropierea orașului, în condițiile în care era live pe Facebook și putea oricând să facă un accident. Și poate în mașina pe care o lovea, era un tânăr ca mine, cu un simplu Duster. Niciun om nu vrea să își găsescă sfârșitul sub bolidul condus de acest idiot. Mă scuzați pentru această exprimare aprigă.

Sunt mulți ca el și nu e o întâmplare că majoritatea sunt rromi. Din punctul meu de vedere, problema este educarea precară a acestor oameni. Familia nu a avut grijă de ei, să o ia pe cărarea cea bună. Nevoia i-a împins să plece pe afară. Pentru a supraviețui, fac numai mizerii pe acolo: prostituate, furt, cerșit. Omul face tot ceea ce îi stă în putiință pentru a supraviețui.

Când eram mai mic, un băiețel din această etnie mi-a furat un ceas de la mână. Nu era un lucru de valoare. Totuși, am suferit mult, pentru că era un cadou primit de la părinții mei. De la cei dragi. Cu toate acestea, după mai mulți ani, am realizat că majoritatea dintre ei recurg la aceste gesturi pentru că nu au altă variantă. Nimeni nu se ține de ei când sunt mici pentru a se duce la școală și a urma o meserie în viață. Hai să fim sinceri. Nici eu nu ajungeam unde sunt acum dacă părinții nu aveau grijă de mine.

Dar ce putem face dacă părinții nu se țin de copii, dacă și ei la rândul lor sunt pierduți? Cel mai bine ar fi să intervină statul. Școala ar trebui să fie obligatorie pentru toți. Cel puțin primele X clase. De ce? Nu datorită faptului că un profesor va veni să te înveți matematică, geografie sau istorie. Ci pentru că vei învăța să trăiești în societate, alături de alte persoane. Atenție! Școala nu garantează faptul că toți indivizii nu vor ajunge haimanale. Fiecare are un caracter. Fiecare e dispus la un moment dat să urmeze o cărare greșită. Școala doar reduce probabilitatea. Oferă alternative.

Dacă reduci probabilitatea cu 5%, e perfect. De ce? Pentru că cei 5% dintr-o generație pe care i-ai salvat, te vor ajuta, în mod indirect, pentru următoarea generație. Cu alte cuvinte, cei 5% salvați vor îndruma copii lor să aleagă calea cea bună.

Repet. Nu poți pretinde să devină toți oameni cumsecade. Dacă răul nu ar exista, cel mai probabil nu am cunoaște binele. E important să analizăm și să înțelegem ce putem face pentru a îmbunătăți lucrurile.

Mihai

Pasionat de IT. Pasionat de viață. Pasionat de tot ceea ce înseamnă a face o viață mai bună, plină de înțelegere, ajutor reciproc și iubire de aproape.

Adaugă comentariu

Arhive

Arhiva personală