Mihai Surdeanu

Banii și politica

Primăria Capitalei a redeschis șantierele la marile lucrări de infrastructură. Asta e știrea apărută în presă zilele acestea. Perfect. Dacă citești integral articolul, vei vedea că aproape toate sunt impactate de criza financiară. Sunt șanse foarte mari ca o serie de proiecte să fie oprite pentru că nu sunt bani la buget.

Nu aș vrea să comentez de ce nu sunt bani la buget. Aș vrea să întreb altceva. De ce pornim N șantiere în București, în condițiile în care nu avem bugetul necesar alocat și mereu trăim cu speranța că poate luna viitoare o să avem bani ca să le continuăm pe toate? Întrebarea e retorică, dacă nu v-ați prins încă. Răspunsul e simplu: dă bine la CV. În sensul în care poți veni la runda următoare de alegeri să zici că vrei să fii ales primar pentru a continua cele N proiecte de infrastructură pe care le-ai început.

Totuși, de ce e rău să pornești N proiecte și să termini abia 2-3 la deadline-ul stabilit?

  1. Disconfortul adus cetățenilor. Bucureștiul e cunoscut ca fiind un oraș plin de praf. Nu strică, dacă îi ducem renumele și mai sus. Apoi, pentru a lucra la un pasaj sau pod este foarte probabil să fie deviat sau afectat transportul în comun. Cu alte cuvinte, o persoană care se duce la muncă zi de zi și înainte de afectarea transportului în comun făcea o oră până la muncă, s-ar putea să facă acum o oră și 30 de minute.
  2. Orice întârziere înseamnă un cost în plus pentru proiectul respectiv. Dacă primul motiv e despre cătățeni – sănătatea și timpul lor, acesta este despre banii contribuabililor. Nu poți opri un proiect un an de zile și după această perioada să îl repornești fără un cost adițional. Orice persoană implicată în proiecte de infrastructură, știe că există un cost adițional.

Îmi dau seama și ce o să zică doamna primar dacă o să fie întrebată vreodată de ce a început atâtea proiecte. O să zică fix același lucru pe care l-au zis și alți precursori ai dumneai. Ea nu are nicio vină. Ea este cea care vrea să facă multe lucruri pentru București, dar nu este vina dânsei că a venit criza financiară și toate au fost impactate.

Concluzie: Oamenii din funcțiile publice ar trebui evaluați și după câte proiecte termină, nu exclusiv după numărul de proiecte începute. Până la urmă așa e și în domeniul privat. Fiecare persoană care lucrează în domeniul privat este evaluat anual pe baza a ceea ce a început și terminat. De ce mă dă patronul afară dacă am început N task-uri, dar nu am terminat decât 2?

Mihai

Pasionat de IT. Pasionat de viață. Pasionat de tot ceea ce înseamnă a face o viață mai bună, plină de înțelegere, ajutor reciproc și iubire de aproape.

Adaugă comentariu

Arhive

Arhiva personală