Mihai Surdeanu

De ce work from home în domeniul IT este mai productiv zilele acestea?

Multă lume se aștepta ca WFH să nu fie atât de productiv în domeniul IT, în perioada acesta. Lucrez într-o companie multinațională și în urma unor analize detaliate pe mai multe sprinturi, s-a observat că productivitatea a crescut. Cum e posibil?

Păi o să iau fix exemplul meu. Eu de obicei mă trezesc pe la 7 dimineața. La fel ca până la venirea acestei pandemii, primul lucru pe care-l fac după ce mă duc la baie, este să îmi pregătesc și să îmi beau cafeaua de dimineața. Beau doar cappuccino. Apoi, intru puțin pe blog. Nu mai mult de 30 de minute. Încep programul de lucru pe la 8, maxim 8:30. Apoi, am observat că în pauza de masă nu stau mai mult de 30 de minute. Închei programul de lucru pe la 18.

Am analizat cu atenție de ce sunt mai productiv. În primul rând, pentru că lucrez mai mult timp. Și marele beneficiu când lucrezi de acasă este că reduci timpul cu transportul. Nu mai petrec o oră pe zi în metrou. În al doilea rând, am observat că stau cel puțin 30 de minute în plus la servici, la finalul programului. De ce? Pentru că nu prea pot ieși afară. M-am săturat și de filme și de Netflix. În al 3-lea rând, pauza de masă e mai scurtă pentru că am început să gătesc mai mult în casă și am totul pregătit de cu seară. La prânz doar îmi încălzesc ceva și mănânc rapid. Chiar am timp să stau 15 minute tolănit în pat.

Pe termen scurt, în domeniul IT, e bine pentru companii. Productivitatea e bună. Problema e pe termen lung. De ce? Pentru că chiar dacă am mai sta 3 luni în carantină, eu mă aștept ca randamentul să înceapă să scadă. Răspunsul e cât se poate de simplu. Oamenii au început să devină mai irascibili, nu sunt obișnuiți să stea atâta timp în casă. Orice mică părere contradictorie în echipă se amplifică. Lucrul asta nu e benefic pe termen lung.

Sunt convins că după ce se vor ridica restricțiile, lumea nu va mai fi la fel de productivă de acasă, pentru că nu va mai sta nimeni până la ora 18 la servici, mai ales pe timpul verii. Toată lumea va căuta să se vadă cu prietenii la bere, să meargă la munte, să se ducă la plajă etc. Toți vom încerca să recuperăm ceea ce am pierdut în săptămânile acestea. Da, dacă eram născuți și crescuți în carantină, poate rămâneam în casă și după ridicarea restricțiilor. Din nefericire pentru angajați, firmele sunt conștiente de acest lucru, de aceea recomandă să îți iei niște zile de concediu în această perioadă, pentru a evita să iei 4 săptămâni de concediu după terminarea pandemiei.

La voi cum este? 🙂

Mihai

Pasionat de IT. Pasionat de viață. Pasionat de tot ceea ce înseamnă a face o viață mai bună, plină de înțelegere, ajutor reciproc și iubire de aproape.

Adaugă comentariu

Arhive

Arhiva personală