Mihai Surdeanu

Inteligența artificială

Cred cu tărie că inteligența artificială reprezintă viitorul și va ajuta omenirea enorm de mult. O să vă explic în articolul de astăzi de ce am părerea asta. Ca și o mică paranteză, lucrez în domeniul IT, probabil că știți deja, motiv pentru care mulți dintre voi veți zice că este doar o părere subiectivă. Lucrurile nu stau chiar așa. Vreau să vă demonstrez de ce inteligența artificială ne va schimba viața.

Acum 20 de ani, existau hard disk-uri de 8 GB. Primul calculator pe care l-am avut, undeva prin anul 2001, avea un amărât de Pentium 3, cu 8 GB HDD. Într-adevăr, sistemul de operare era destul de light. Nici aplicațiile nu erau cine știe ce. În următorii 20 de ani, lucrurile au evoluat foarte mult. Vorbim de cloud, de big data, de a stoca date de ordinul TB sau chiar PB. HDD-urile nu mai sunt la modă. Au apărut SSD-urile, unități de stocare care sunt mult mai rapide decât convențialele unități HDD.

Dar ce putem să facem cu aceste unități de stocare? Putem instala jocuri. Apoi, putem să filmăm 8K. Am putea să stocăm și poze cu fiecare zi din viața noastră. Dar oare nu putem face și ceva mai inteligent?

Ce ziceti dacă s-ar inventa un device prin care activitatea noastră ar fi înregistrată în fiecare clipă? Ați accepta să fie înregistrat fiecare gând sau acțiune pe care o faceți? La prima vedere nu ați dori. Pentru că e vorba de securitate. Dar haideți să pornim de la prezumția că sigur datele dvs nu vor ajunge la alte persoane terțe sau rău făcătoare. Să presupunem că totul e super securizat și nimeni nu va putea profita de pe urma lor.

Eu aș accepta. De ce? Păi haideți să o luăm pas cu pas. În primul rând, medicina ar evolua foarte mult. Am putea să analizăm mai bine de ce oamenii mor de cancer la plămâni, spre exemplu. Vom studia toți oamenii care au murit de această boală incurabilă și vom analiza stilul lor de viață, dacă au fumat, dacă au muncit în condiții grele, ce au mâncat, ce au băut, etc. Vom descoperi niște șabloane. În al doilea rând, strămoșii noștri vor putea avea acces la aceste date și pe baza lor putem construi un bot cu care aceștia să vorbească. Câteodată îmi e dor de bunicii mei, îmi e dor de vorba lor caldă, îmi e dor de smântâna cu brânză proaspătă de oaie pe care o făceau. Din păcate, rețeta s-a pierdut în timp și părinții mei nu știu să o mai facă. Informația ne-ar ajuta foarte mult.

Mai gândiți-vă puțin. Părinții noștri se uită acum la albume cu poze, pentru a-și reaminti copilăria noastră, pentru a se bucura de momentele plăcute de acum zeci de ani. La noi o să fie ceva mai simplu. Totul e acolo, stocat pe disk.

Voi ce părere aveți? Sunteți sceptici sau e vreo șansă ca acest scenariu să devină realitate în următorii 100 de ani? 🙂

Mihai

Pasionat de IT. Pasionat de viață. Pasionat de tot ceea ce înseamnă a face o viață mai bună, plină de înțelegere, ajutor reciproc și iubire de aproape.

Adaugă comentariu

Arhive

Arhiva personală