Mihai Surdeanu

Programatorii și librăriile

În viața oricărui programator, vine acel moment în care trebuie să folosim o librărie externă pentru a ne ajuta în dezvoltarea feature-ului mult dorit de business. De ce? Pentru că ne ușurează foarte mult viața. De asemenea, folosirea unei librării, înseamnă scurtarea considerabilă a timpului de implementare al task-ului nostru.

Dar care este principala problemă a unor librării? Din punctul meu de vedere, problema principală o reprezintă documentația. Cum folosim acea librărie în proiectul nostru? Asta pentru că programatorii nu sunt oameni care să știe să scrie documentație. Nu sunt buni oratori. Cu timpul, viața de programator își spune cuvântul și mulți dintre nu știu să mai scrie în română. Acest lucru se întâmplă mai ales dacă nu mai pui mână pe o carte pentru a citi și puțină beletristică. Așadar, nu știu să se mai exprime în cuvinte și să îl facă pe cel de lângă el să înțelegă.

În plus, circulă un curent în programare anti-documentație. De ce? Pentru că pare a fi inutilă de multe ori. Cei care o citesc nu prea au răbdarea necesară pentru a o parcurge și majoritatea vrea să se uite pe exemple. Păi și ce facem dacă nu prea sunt exemple în secțiunea de Wiki de pe github?

Cea mai simplă și bună metodă de a înțelege cum poți folosi o librărie este să te uiți peste testele pe care dezvoltatorii ei le-au scris. În acest fel, vei avea un exemplu care cu siguranță este up-to-date. Dar ce ne facem dacă dăm peste o librărie cu 0% test coverage? Simplu. Îi dăm skip și căutăm alta. Nu trebuie să ne batem capul cu ea, pentru că înseamnă că nu a fost testată și e posibil să generăm tot felul de buguri cu ea în producție.

Mihai

Pasionat de IT. Pasionat de viață. Pasionat de tot ceea ce înseamnă a face o viață mai bună, plină de înțelegere, ajutor reciproc și iubire de aproape.

Adaugă comentariu

Arhive

Arhiva personală