Mihai Surdeanu

Achiziții importante înainte de criză? Clar NU!

Marius întreabă în articolul său dacă este bine sau nu să facem achiziții înainte de criză, dacă avem ceva mai mulți bănuți. Prin achiziție importantă înțelegem o achiziție în valoare mai mare de 20.000 RON. Din punctul meu de vedere: clar NU! Am scris în mod intenționat cu litere mari.

Da știu că economia intră în colaps și dacă nu cumpărăm, lucrurile încep să nu mai meargă, să vină criza. Dar știți care e cel mai mare beneficiu al unei crize? Faptul că aduce lumea cu picioarele pe pământ. Nu poți să crești la infinit. Toate firmele își doresc an de an să aibă un procent de profit din ce în ce mai bun. Nimeni nu vrea să scadă. Din păcate, criza ne resetează. Și criza asta economică va fi una cum nu a mai văzut lumea de mult timp încoace. Mult peste ceea ce am văzut în 2009.

În București, domeniul imobiliar a luat-o razna, din nou. La fel ca în 2009. Cât să mai dea lumea pentru un metru pătrat? Au tot fost oameni care și-au făcut credite pe 30 de ani, pentru a lua o bucățică mică de apartament și să își ducă existența acolo. În schimb, nimeni nu se gândește ce se va întâmpla dacă vine un cutremur de vreo 7-7.5 grade. Toată lumea stă și zice: și ce dacă vine cutremurul, am asigurare obligatorie! Fraților, știți ce se va întâmpla în acest caz cu firmele de asigurare unde aveți polițele? Marea majoritate vor da faliment…

De ce să fiu prost să îmi cumpăr acum un apartament sau o mașină când prețul e încă mare? De ce să nu aștept să mai scadă prețul? Producătorii de mașini vor trebui în continuare să vândă mașinile pe care le au pe stoc. Ei vor ceda la preț cu fiecare zi care va trece și nu vor vinde mașina. De ce? Pentru că numai faptul că trebuie să țină mașina undeva implică costuri. Cineva poate trebuie să le păzească… Cumpărați atunci când e rentabil pentru voi…

Vremurile acestea sunt pentru a reflecta asupra a ceea ce am făcut greșit, asupra creditelor nenumărate pe care le-am făcut aiurea și care au permis unora să se îmbogățească pe umerii altora. Credeți vreodată că un patron va da toți banii lui pentru a plăti salariile angajaților săi? Nu. În cel mai fericit caz, îi va ține doar câteva luni pe spinarea sa. Apoi, firma va intra în insolvență și el va rămâne cu niște bănuți prin Elveția. Nu va ajunge la sapă de lemn. De ce? Pentru că mai întâi ne gândim la noi și apoi la cei din jurul nostru.

Cu tristețe o spun: cei mai șifonați din această criză vor ieși oamenii care trăiesc de pe o zi pe alta și au făcut mici credite pentru consum. Păcat!

Mihai

Pasionat de IT. Pasionat de viață. Pasionat de tot ceea ce înseamnă a face o viață mai bună, plină de înțelegere, ajutor reciproc și iubire de aproape.

Adaugă comentariu

Arhive

Arhiva personală