Mihai Surdeanu

Ce ne facem cu ratele creditelor bancare? Le amânăm?

Știm cu toții că ordonața de urgență dată de Guvern acum mai multe zile ne permite să cerem amânarea ratelor bancare pentru creditele noastre. Dar, este bine să le amânăm sau nu?

Răspunsul este: depinde. Dacă nu aveți niciun venit și nu puteți plăti ratele, atunci clar va trebui să le amânați. Poate peste X luni veți obține banii necesari pentru acestea.

Acum, dacă putem continua să lucrăm și avem un credit cu dobândă variabilă, este recomandat să continuăm plata ratelor. De ce? Vă las un grafic și îl explic mai jos:

Fluctuația roborului în ultimile 20 de luni. Grafic preluat de pe finzoom.ro.

Roborul a scăzut brusc. Și va continua să scadă. De ce? Pentru că oamenii vor face mai puține credite, vor amâna din ce în ce mai multe și banca va trebui totuși să strângă bani. Și atunci ce faci, ca și bancă? Păi scazi roborul ca să încurajezi plata ratelor. Așa că dacă vă permiteți, plătiți ratele pentru a scăpa de ele. Nu de alta, dar peste un an, lumea va începe iar să împrumute și roborul va crește pentru a descuraja împrumuturile.

În cazul în care aveți un credit cu dobândă fixă, puteți alege să plătiți sau nu creditul mai repede. Eu aș vota tot pentru plata lui mai rapidă.

Ce părere aveți?

Mihai

Pasionat de IT. Pasionat de viață. Pasionat de tot ceea ce înseamnă a face o viață mai bună, plină de înțelegere, ajutor reciproc și iubire de aproape.

Adaugă comentariu

Arhive

Arhiva personală