Mihai Surdeanu

Dacia electrică – Spring

Astăzi a fost anunțată prima Dacie full electrică, ce ar urma să apară în România undeva prin 2021. Cu alte cuvinte, anul viitor. Am ales să scriu acest articol pentru că acest moment va fi unul important în istoria Dacia. Știu că Dacia nu mai e o companie românească, dar pentru toți angajații care lucrează în uzina de la Mioveni și pentru istoria Dacia este un prilej bun scrierea acestui articol.

Ca să nu mai stăm mult timp la taclale, vreau să vă spun că mașina arată impecabil. Totuși să nu ne bucurăm prea mult pentru că ceea ce avem momentan este doar un concept – adică doar niște poze făcute exclusiv pe calculator. Sper să păstreze în linii mari design-ul… Va fi un mare plus pentru ei!

Apoi, mașina va avea 45 CP. Puțin la prima vedere. Dar să nu uităm că e o mașină full electrică. Viteza maximă va fi undeva la 100 – 105 km/h. Cu alte cuvinte, o mașină de oraș sau o mașină pentru oamenii care nu vor să alerge cu ea. Oricum, nu îți cumperi o Dacie ca să alergi cu ea. Autonomia mă îngrijorează puțin. Se așteaptă să fie undeva la 200 km. E cam puțin, având în vedere că noi o să suferim mult la capitolul stații de încărcare. Sunt încă puține locuri în România în care poți încărca o mașină electrică. Cu siguranță o să crească în viitor, dar sunt sceptic că vor fi suficiente până anul viitor. Poate o să fiu contrazis!

Cel mai mult la un motor electric îmi place că e fiabil pentru că e un motor simplu. În plus, fiind simplu, te duci mai rar cu el în service, fiind mai puține posibile componente care pot pica în timp. Apoi, motorul electric este cunoscut ca fiind un motor potent din punct de vedere al accelerației la viteze mici. Mă aștept să rupă la plecarea de pe loc.

Timpul de încărcare al mașinii am înțeles că ar fi de 30 de minute pentru 80% din capacitatea bateriei. Pentru cei care vor face trecerea de la o mașină cu combustie va fi mult. Lumea se așteaptă să facă plinul în 5 – maxim 10 minute. Va trebui să aștepți 30 de minute la benzinărie. Și acest lucru va fi benefic pentru acestea din urmă, pentru că în timp ce tu vei aștepta să se încarce mașina, cu siguranță vei mai consuma și o cafea sau un croissant.

Mă gândesc serios să cumpăr mașina, dar nu în 2021, ci început de 2022. De ce? Prețul de achiziție e foarte bun. Mașina va fi undeva la 15.000 euro, fără a lua în calcul subvențiile date de stat. Momentan subvențiile de la stat sunt de 10.000 euro pentru o mașină de acest gen. Sunt sigur că subvenția va scădea în următorii ani, dar și așa să iei o mașină de acest gen la 7.000 – 8.000 euro mi se pare un preț foarte bun.

Voi ce părere aveți?

Mihai

Pasionat de IT. Pasionat de viață. Pasionat de tot ceea ce înseamnă a face o viață mai bună, plină de înțelegere, ajutor reciproc și iubire de aproape.

Adaugă comentariu

Arhive

Arhiva personală